Blogga

Nar forbjods valjakt?

När förbjöds valjakt?

Till en början förbjöd man jakt på de mest hotade valsorterna som blåval och rätval, men då började valfångstfartyg som tidigare jagat de fridlysta valarna att jaga de tillåtna i ändå större utsträckning så att de snabbt närmade sig utrotning. Från 1986 bestämdes därför att all jakt på stora valar skulle förbjudas.

Vilka valar jagas?

Norge ska jaga fler valar än någonsin 2017 Norges närings- och fiskeridepartement har beslutat att norska valjägare får döda 999 vikvalar under 2017. Det är den högsta kvoten sedan den kommersiella valfångsten inleddes 1993 och gör Norge till…

Vad använder valen för att stänga inne Bytesstim?

Bubblorna bildar en cirkel som stänger inne bytet, till exempel ett fiskstim. Knölvalen minskar sedan cirkeln och fångar in tusentals bytesstim på en och samma gång i det stora gapet. Det gäller att knölvalarna äter sig mätta när de jagar. För de äter faktiskt bara under halva året.

Kan ha barder korsord?

Synonymer till bard

  • skald, sångare, diktare, poet.
  • valfiskben, hornskiva hos bardval.

Var köper man valkött?

Valköttet från Japans så kallade vetenskapliga fångst säljs i matvaruaffärer över hela landet. Island bedriver också kommersiell valfångst på sillval och vikval.

Kan man äta valkött?

Flera arter av val är utrotningshotade. På Island äter man valkött, men man fångar och äter bara vikval. Vikvalen är inte är rödlistad, alltså inte klassad som utrotningshotad. Den snabbsimmande arten förekommer i alla hav på norra jordklotet.

Vilka valar finns i Norge?

Under sommarsäsongen är kaskeloterna vanliga, men har du tur får du också se grindval, vikval, knölval, delfiner och späckhuggare. På vintern kan sillvalar också dyka upp! I Nord-Norge kan man också åka på valsafari under vinterhalvåret, bland annat i Tromsø. Här är valarnas favoritställen bara en kort båtresa bort.

Share this post