Rekommendationer

Vad sager Foucault om makt?

Vad säger Foucault om makt?

Maktrelationer är för Foucault ett centralt begrepp i analysen av sexualiteten. De som utsätts för makten deltar själv aktivt i maktens diskurs och på så vis reproducerar den. Makt är också ett medel som skapar möjlighet att reglera människors kroppar. Disciplinen är en del av maktens mekanismer.

Hur dog Foucault?

Foucault dog 1984 av AIDS-relaterade komplikationer i Paris.

Vem Så Kunskap är makt?

Kunskap är makt. Det sade den brittiske filosofen Francis Bacon för över fyra hundra år sedan.

Vad betyder pastoral makt?

En annan maktteknik som Foucault introducerade var ”pastoral makt”, vilket även kan kallas för ”herdemakt”. Denna maktteknik är en individualiserande form av makt. Begreppet innebär att makt riktas mot omsorgen av medlemmar ur en väl avgränsad grupp.

Vad menar Foucault med själ?

Vad menar Foucault med Själen? Är det en själ i religiös mening eller är den det som gör människan eller är det en individs tankar och växelspel med andra han menar med själ.

Vad är disciplin enligt Foucault?

Disciplin enligt Michel Foucault Till en början användes disciplin som ett verktyg för att förhindra oönskade beteenden såsom lathet, men i takt med den disciplinära maktens expansion blev den mer och mer inriktad på att nyttja människors färdigheter på ett så effektivt sätt som möjligt.

Vad menas med ordspråket kunskap är makt?

Du kan inte ta bra säkerhetsbeslut om du inte har god kunskap i ämnet. Ju mer du vet, desto mer välgrundade beslut kan du ta. Det gäller självklart också din arbetsgivare, myndigheter och andra organisationer som baserar sina säkerhetsbeslut på kunskap.

Vad är en maktutövning?

Maktutövning kan beskrivas som ”handlingen att utöva makt ”.

Vad betyder pastoral omsorg?

Pastoral är ett begrepp framför allt inom litteraturen, konsten och musiken och betecknar något idylliskt, något som präglas av (lantlig) enkelhet och fridfullhet.

Vad betyder Biomakt?

Biomakt är en vetenskaplig term först nämnd av den franske idéhistorikern Michel Foucault på 1970-talet. Termen avser att förklara hur det moderna samhället genom ett antal avancerade makttekniker, exempelvis födelsekontroll och kontroll över kroppen, försöker kontrollera sina invånare.

Share this post