Rekommendationer

Vad kostar tomtratten?

Vad kostar tomträtten?

Priset för friköp av tomträtter för bostadsändamål bygger i de flesta fall från värdet på marken när du ansöker om att köpa din tomträtt. Småhus – friköpspriset är 50 % av marktaxeringsvärdet. Fritidshus – friköpspriset är 85 % av marktaxeringsvärdet.

Hur mycket betalar man i tomträttsavgäld?

Avgälden för småhustomter beräknas på 65 procent av marktaxeringsvärdet, med 3 procents avgäldsränta för tioåriga avtal och 3,5 procent för tjugoåriga avtal. Tomträttsavgälden för småhus betalas halvårsvis i förskott men det finns möjlighet att betala månadsvis, med en tillkommande aviavgift.

Hur ofta förhandlas tomträttsavgäld?

Tomträttsavtal. Avtalet om tomträtten gäller normalt i 60 år, men tomträttsavgälden bestäms ofta för 10 år i taget.

Vad är skillnaden mellan tomträtt och äganderätt?

Tomträtt innebär rätt att nyttja en fastighet (tomten) utan att äga den. Ägaren, oftast en kommun, upplåter fastigheten under lång, obestämd tid. Tomträtten är näst intill jämförbar med äganderätt, du har obegränsad rätt att överlåta tomträtten till någon annan eller att pantsätta den.

Hur mycket påverkar tomträtt priset?

För att möjliggöra ett friköp krävs att tomträttshavaren betalar lika mycket i ränta för ett banklån jämfört med att årligen fortsätta betala tomträttsavgäld. För det fall man sätter friköpspriset till 65 procent av marktaxeringsvärdet blir det jämförbart med kommunfullmäktiges beslut om nivå för friköp av småhus.

Hur ofta kan tomträttsavgälden förändras för en bostadsrättsförening?

Tomträttsavgälder, kan förändras väsentligt. En del föreningar äger inte marken som föreningens hus står på, utan marken ägs av kommunen. Man kan säga att tomträttsavgäld är en hyra till kommunen och hyran/avgälden omförhandlas vanligtvis vart tionde år.

När föreningen inte äger marken?

Detta resulterar i att bostadsrättsföreningar med tomträtt kan få obehagliga ekonomiska överraskningar framöver. – Risken för en ökad avgift uppstår när marken föreningens fastighet står på ökar i värde. Det medför att kommunen har rätt att höja tomträttsavgälden, alltså markhyran.

Priset för friköp av tomträtter för bostadsändamål bygger i de flesta fall från värdet på marken när du ansöker om att köpa din tomträtt. Småhus – friköpspriset är 50 % av marktaxeringsvärdet. Fritidshus – friköpspriset är 85 % av marktaxeringsvärdet. Flerbostadshus – friköpspriset är 100 % av marktaxeringsvärdet.

Share this post