Allmänning

Vad innebar Bekraftelsebarhet?

Vad innebär Bekräftelsebarhet?

Bekräftelsebarhet (Confirmability) – Bekräftelsebarheten ökar om analysprocessen är tydligt beskriven och författaren noggrant verifierar sina ställningstaganden under hela forskningsprocessen. Överförbarhet – I vilken gran resultatet kan överföras till andra grupper, kontexter eller situationer.

Är tillförlitlighet och trovärdighet samma sak?

De började med att göra en enkätundersökning där sammanlagt 173 personer deltog (ibid., s. 30). Där fick de beskriva hur de uppfattar begreppen trovärdighet och tillförlitlighet, där de beskrev att trovärdigheten handlar om personen i sig och tillförlitligheten handlar om själva utsagan (ibid., s. 31).

Hur ökar man validiteten?

7 steg för högre reliabilitet och validitet

  1. Formulera korta, klara och koncisa frågor och svarsalternativ.
  2. Använd ett enkelt och direkt språk.
  3. Se till att definiera abstrakta ord och termer.
  4. Gör enkäten kort och koncist för ökat deltagande.
  5. Ge en tydlig tidsram före det att respondenten genomför enkäten.

Vad kan påverka validiteten?

Man måste kritiskt granska sitt eget arbete och hitta (och om möjligt eliminera) felkällor. Felkällor kan påverka både reliabiliteten och validiteten. Viktigt att tänka på att få ”representativt urval” vid enkäter etc.

Vad innebär validitet och reliabilitet?

När det gäller validitet är frågan huruvida forskaren mäter det hon/han avsett att mäta, t ex mäter ett diagnostiskt lästest verkligen skillnader i läsförmåga? Reliabilitet handlar om resultaten blir desamma ifall undersökningen genomförs på nytt.

Vad innebär tillförlitlighet?

En grund för att anse en person som trovärdig är att han eller hon är tillförlitlig, dvs. att man håller det som han eller hon säger för sant och riktigt.

Hur kan validitet mätas?

Prediktiv validitet kan mätas med korrelation. En korrelationskoefficient varierar mellan -1 och 1 där negativa värden (0 till -1) innebär ett negativt samband och positiva värden (0 till 1) innebär ett positivt samband. Ju större positiv korrelationskoefficient som erhålls, desto bättre validitet.

Hur bedöma reliabilitet?

Begreppet reliabilitet har att göra med kvalitet vid mätning. Enkelt kan man uttrycka det som konsistens eller replikerbarhet, alltså att samma eller åtminstone liknande resultat ska kunna uppnås vid upprepade mätningar — även om det är en annan eller flera andra utredare som genomför mätningen.

Varför reliabilitet och validitet?

Liksom begreppet validitet används begreppet reliabilitet för att beskriva hur bra datainsamlingen har fungerat. Medan validitet är viktigt för att kunna generalisera en utrednings resultat är reliabilitet viktigt för att säkerställa att resultaten går att upprepa.

Vad innebär reliabilitet i en vetenskaplig studie?

Reliabilitet inom forskning med kvantitativ ansats Med reliabilitet menar vi att den kunskap som kommer fram är framtagen på ett tillförlitligt sätt, att det inte finns okontrollerade tillfälliga fel som grumlar kunskapsutvecklingen.

Share this post