Rekommendationer

Vad talar for friskolor?

Vad talar för friskolor?

Vad är en friskola? En friskola är en skola som drivs av en annan huvudman än kommun, region eller stat. Det kan till exempel vara en stiftelse, ett företag, en förening, en privat person eller ett trossamfund. En friskola verkar inom ramen för Skol- lagen (2010) och står under Statens Skolinspektions tillsyn.

Vad menas med syskonförtur?

Syskonförtur innebär att en elev som har ett äldre syskon som går på en viss skola har förtur till en plats på samma skola. För många familjer innebär syskonförturen att vardagen förenklas, men den innebär samtidigt att andra barn eventuellt ej antas till skolor som de valt.

När får man reda på vilken skola man har kommit in i?

Få ett antagningsbesked Har du ansökt via e-tjänsten Söka skola kan du från och med den 25 mars logga in och se vilken skola ditt barn har antagits till. Har du ansökt via blankett kommer antagningsbeskedet att skickas hem med post till ditt barns folkbokföringsadress den 25 mars.

Hur funkar skolval?

Det fria skolvalet funkar egentligen mer som ett önskemål än ett val.Om antalet elever som vill gå på en viss kommunal grundskola överskrider antalet platser som skolan erbjuder, görs ett urval utifrån den så kallade närhetsprincipen. Det innebär att eleven som bor i området närmast skolan får platsen.

Hur fungerar relativ närhet?

Kommunen tar hänsyn till en närhetsprincip där man utgår från något som kallas ”Relativ närhet”. Det innebär att om barn A och B sökt samma skola och bara ett av barnen kan beredas plats, mäts både barnens avstånd till den sökta skolan och till en alternativ skola.

Hur går friskolor med vinst?

Friskolorna får pengar baserat på samma peng som kommunala skolor får utifrån sitt elevantal. Dessa pengar ska användas från allt till lärarlöner och lokaler. Det är helt enkelt pengarna som skolan har att använda för sin verksamhet. Generellt är det dessutom den största intäkten som friskolan har.

Vad är friskolor bra för?

En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att friskolorna som grupp presterar bättre studieresultat än de kommunala skolorna. ”Resultaten har mycket att tillföra diskussionen om den svenska skolan”, säger Magnus Wallerå, avdelningschef för kompetensförsörjning.

Hur fungerar syskonförtur förskola?

Syskonförtur innebär att om två barn har önskemål om plats vid samma förskola, ges i första hand platsen till det barn som redan har syskon på förskolan. Det barn som inte får platsen har fortfarande rätt till ett platserbjudande, i anslutning till det önskade datumet, på en annan förskola.

När ska man ställa barn i Skolkö?

Jag vill att mitt barn ska börja förskoleklass som femåring. Hur gör jag då? Vårdnadshavare har möjlighet att ansöka om plats för femåring i kommunal skola fram till och med den 5 maj. Besked om plats meddelas den 26 maj.

Share this post