Blogga

Vilka utmaningar star skolan infor?

Vilka utmaningar står skolan inför?

”Den svenska skolan står inför många utmaningar”

  • Kunskapsuppdraget – som innefattar lusten att lära.
  • Demokratiuppdraget.
  • Det kompensatoriska uppdraget.
  • Uppdraget som handlar om utveckling av dygder (till exempel ansvar)
  • Främjande av personlig utveckling.
  • Främjande av gemenskap.
  • Främjande av hälsa.

Var är de största utmaningarna för inkludering och en skola för alla idag?

Tidigare forskning Att arbeta med elever med olika förutsättningar utgör en av de största svårigheterna som lärare möter idag. Inkluderad undervisning kan organiseras på många olika sätt och på olika nivåer, men läraren måste arbeta med en variation avseende hur elevers lärande ser ut.

Vilka utmaningar har lärare?

En bra lärare har tre huvudkompetenser, lärande, ledarskap och ämne vilka alla tre behövs. Det är tydligt i klassrummet att läraren ställs med mer utmaningar än att enbart lära ut; läraren behöver bl. a. kommunicera tydligt, lösa konflikter och hålla ordning på ljudnivå för att bevara en bra studiemiljö.

Vad menas med likabehandling och begreppet en skola för alla?

Uttrycket “en skola för alla” lanserades på 1970-talet och handlar om alla elevers rätt att, oavsett funktionsnedsättning eller utvecklingsnivå, få sin utbildning i närmaste skola tillsammans med de andra eleverna i grannskapet (Jakobsson & Nilsson, 2011). Uttrycket används än idag och grundtankarna är desamma.

Är lärare ledare?

Ett ledarskap för skolan måste bygga på långsiktiga beslut och spelregler som håller över tid. Vi som lärare och rektorer är ledare. Nu är det dags att Sveriges politiker visar att de är sin ledaruppgift mogen genom att skapa blocköverskridande överenskommelser för skolan.

Vad betyder likabehandling för er?

Likabehandling betyder att alla människor ska anses vara lika värda och att ingen får diskrimineras på grund av kön, ålder, etniskt eller nationellt ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd, handikapp, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller en enskild person.

Vad innebär en skola för alla förklara och ge exempel?

Vad är ledarskap i skolan?

Ledarskapskompetens handlar om förmågan att organisera och leda undervisningen. Det handlar också om förmågan att leda grupprocesser samt upprätthålla en väl fungerande ordning. Relationskompetens handlar om förmågan att bygga goda relationer.

Share this post