Trendig

Vad ar identitet uppsats?

Vad är identitet uppsats?

Roths (2003) resonemang om identitet handlar om hur vi uppfattar oss själva, men även hur andra uppfattar oss och tillskriver oss egenskaper. Enligt Roth (2003) är den tillskrivna identiteten påtvingad utifrån. Den självvalda identiteten skapas utifrån individens egna behov och preferenser.

Vad är primär identitet?

Exempel på medfödd identitet kan vara hudfärg, hårfärg, ögonfärg eller namn, medan icke-medfödd identitet kan utgöras av livsåskådning och politisk åsikt. Mycket av identitetsutvecklingen sker under tonåren och beskrivs ofta som att ”hitta sig själv”. Det är också ofta i tonåren som den etniska identiteten utvecklas.

Vad menas med kulturell identitet?

Med identitet avses människans självbild, uppfattning om sig själv. Kulturell identitet kopplas ofta till känslan av att tillhöra en grupp, som uppför sig på samma sätt och talar samma språk samt vars världsåskådning baserar sig på en gemensam värdegrund, ett gemensamt förflutet och gemensamma traditioner.

När kan identiteten hamna i obalans?

Medan intervjupersoner med utseende och kultur som skiljer sig från det svenska blir konstant ifrågasatta om sitt ursprung, vilket bidrar till en känsla av utanförskap och därmed förstärktes deras etniska identitetstillhörighet.

Kan man ha olika identiteter?

Andra delar av din identitet kan vara var du bor. Det kan också vara om du tror på en gud eller om du kan prata olika språk. Man kan också skapa en egen identitet genom att lyssna på en viss musik eller ha en viss klädstil. Du är en egen person och du har rätt att pröva dig fram till vem du är och vill vara.

Hur skapas den kulturella identiteten?

Kulturell identitet skapas genom uteslutning och upprättandet av gränser i förhållande till andra. Identiteter konstitueras (utgörs) och definieras i termer av skillnader, i relation till vad man inte är eller vad man inte vill vara.

Hur påverkar kultur ens identitet?

Genom att identifiera sig själv med sin kultur eller etnicitet skapar man en inre samhörighet och identitet i en kulturell eller etnisk grupp. Den egna eller gruppens sätt att tänka och handla blir en måttstock, det rätta och naturliga, för att förstå omvärlden och värdera andra som upplevs som olikt.

Share this post