Ny

Hur ser ansvarsfordelningen ut inom arbetslaget?

Hur ser ansvarsfördelningen ut inom arbetslaget?

Vissa arbetar enligt styrdokumentens riktlinjer mer strikt, med en tydlig uppdelning av vad som är förskollärarens och barnskötarens ansvarsområden. Andra fokuserar i stället på faktorer som arbetslagets samlade kompetens, erfarenheter och intressen snarare än profession.

Vad menas med Educare?

Educare är latin och betyder närmast ”ta sig an” eller ”ha omsorg för”. Educare är rotord till t ex engelskans och franskans education/éducation, vilket på svenska motsvaras av såväl ”(upp)fostran” som av ”långvarig omsorg”.

Vad är utveckling i förskolan?

Förskolan ska ge barnen förutsättningar att utveckla sin förmåga att urskilja, undersöka och använda matematiska begrepp, samt använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av problemställningar.

Hur ser organisationen på en förskola ut?

Det finns både kommunala och fristående förskolor. Fristående förskolor kan till exempel drivas av ett aktiebolag, ett trossamfund, en stiftelse eller en ekonomisk förening i form av kooperativ. Det är kommunerna som ansvarar för att det finns förskolor och för att barn erbjuds plats.

Vad har en barnskötare för arbetsuppgifter?

Barnskötaren deltar i lek och aktiviteter samt är behjälplig vid måltider och sovstunder. Förskolläraren har det pedagogiska ansvaret men även barnskötaren är delaktig i den pedagogiska planeringen. Dokumentation samt planering av olika inom- och utomhusaktiviteter är viktiga delar av arbetet.

Hur gör man en bra dokumentation i förskolan?

Metoder för att dokumentera

  1. filma, fotografera eller spela in ljud.
  2. anteckna.
  3. låta barnen fotografera eller filma.
  4. ha gruppdiskussioner eller göra barnintervjuer.
  5. göra barnobservationer.
  6. använda diagram.
  7. låta barnen skapa teckningar, skisser eller målningar.
  8. använda tankekartor.

Share this post