Allmänning

Hur motivera till lasning?

Hur motivera till läsning?

Genom att läsa inom olika genrer kan eleverna bli mer motiverade. Elever tycker bäst om böcker de har valt själva och de lägger även mer energi på sådant som de vill läsa (Gambrell, 1996), eftersom de då kan välja böcker utifrån sitt eget intresse och läsa sådant som faktiskt intresserar dem.

Vad är Efferent läsning?

Ordet efferent, som kommer från latinets effero, betyder ”föra bort”. Denna sorts läsning är aktuell när man vill urskilja information eller handlingsberedskap ifrån en text.

Vad säger forskningen om tyst läsning?

Alla de svar som har samlats in analyseras och ses genom ett sociokulturellt perspektiv. Enkäten och den presenterade forskningen visar att lärare arbetar på det sättet som forskningen säger att lärare bör arbeta med tyst läsning, genom att ha det som komplement till den annan läsundervisning.

Vad händer med läsningen?

De texter eleverna möter i skolans läsning är i stor utsträckning läroböcker och uppgifter i övningsböcker eller uppgiftsmaterial som läraren har produ- cerat. Läseböcker används vanligtvis i den tidiga läsinlärningen. Eleverna får möta skönlitteraturen dels genom lärarens högläsning, dels genom den egna läsningen.

Vad kan man göra för att uppmuntra barn att läsa?

10 tips som hjälper elever att börja läsa

  1. Prata med föräldrarna om läsning.
  2. Läs! Barn gör som vi gör, inte som vi säger.
  3. Ge tid och ro till läsning.
  4. Var öppen för att barn (och vuxna) läser olika.
  5. Hitta böcker som lockar varje individ.
  6. Inte bara lust, ställ krav också.
  7. Ha struktur.
  8. Jobba med flera sorters efterarbete.

Varför läser vi mindre idag?

Forskningen visar att det är viktigt att barn tidigt får tillgång till litteraturen och får träna sig på att gå in i andra människors tankar och skapa inre bilder. Barns och ungdomar läser allt mindre och svenska skolbarns läsförmåga har sjunkit sedan 1970-talet, visar en aktuell rapport.

Varför läser vi mindre?

Och varje år har färre unga svarat att de läser varje dag. Forskarna tror att det beror på att unga använder mer och mer internet och sociala medier. Då finns mindre tid till att läsa.

Share this post