Populära

Nar kan man franga LAS?

När kan man frångå LAS?

Som arbetsgivare kan man bortse från vissa delar av LAS om det finns ett kollektivavtal där facket och arbetsgivaren har kommit överens om andra regler. Samma sak gäller vid uppsägningstid. LAS reglerar hur lång uppsägningstid en anställd har, men dessa regler kan frångås vid ett kollektivavtal.

Hur kan man kringgå LAS?

Huruvida det var fel eller inte av din arbetsgivare att ge tjänsten till din kollega med kortare anställningstid beror på antalet anställda. Det finns nämligen undantag från detta krav finns i 22 § 2-3 st LAS; detta ifall det är högst tio arbetstagare eller om arbetsgivaren har flera driftsenheter.

Vilka undantas LAS?

Anställda i företagsledande ställning eller som tillhör arbetsgivarens familj är exempel på arbetstagare som inte omfattas av LAS. De ingår därför inte i turordningen. En fackligt förtroendevald kan också undantas från turordningslistan om det är av särskild betydelse för den fackliga verksamheten att personen stannar.

Vad händer om man inte skriver på uppsägning?

Däremot kan arbetsgivaren möjligtvis göra gällande att någon uppsägning inte alls skett och att du på så vis bryter mot anställningsavtalet genom att inte dyka upp till arbetet, vilket i sin tur kan leda till ”avskedande” som får större konsekvenser (både ekonomiskt och yrkesmässigt) för dig än uppsägning.

Kan man avtala bort LAS?

Precis som du skriver finns det delar av lagen om anställningsskydd (LAS) som inte går att avtala bort, vilket kallas att lagen är semi-dispositiv. Detta innebär att vissa regler i lagen kan avtalas bort genom kollektivavtal eller andra avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Får man tillgodoräkna sig tidigare anställningstid?

Beräkning av anställningstid görs med utgångspunkt i den sammanlagda arbetstiden hos arbetsgivaren. Det finns alltså inget krav på att anställningen måste vara sammanhängande. Enligt LAS regler kan du alltså tillgodoräkna dig även din tidigare anställningstid hos arbetsgivaren (22 § fjärde stycket LAS).

Kan man tacka nej till LAS?

Vi ska kika i anställningsskyddslagen (LAS) för att besvara din fråga. För att kunna tacka nej till ett erbjudande utan att mista din företrädesrätt till återanställning krävs att arbetsgivaren har lämnat ett oskäligt arbetserbjudande (27 § 3 stycket LAS).

Hur många undantag från LAS?

Undantag från turordningsregler i LAS (AU4) Arbetsgivare med högst tio arbetstagare ska få göra undantag från turordningen för totalt två personer som enligt arbetsgivarens bedömning är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten.

Vilka grupper är undantagna reglerna i LAS?

Den 1 januari 2001 infördes nya undantagsregler för små företag i lagen om anställningsskydd. (LAS). Undantaget innebär att företag med färre än tio anställda får undanta två personer från turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Vem är undantagen LAS?

LAS undantar dock fyra kategorier arbetstagare från sitt tillämpningsområde: arbetstagare som har sådana arbetsuppgifter och anställningsvillkor att personen får anses ha företagsledande eller därmed jämförlig ställning. arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj.

Share this post