Allmänning

Vad ar en UC3?

Vad är en UC3?

UC3 är den vanligaste versionen och innehåller alla uppgifter som kan vara relevanta för en låneansökan. Det innebär att företaget kan se hur mycket du har deklarerat i inkomst under de senaste åren samt historiken över dina kreditförfrågningar. UC13 är en nedbantad version och kallas därför för en mikroupplysning.

Vad är mikro Personupplysning?

Det finns två olika typer av upplysningar, dels den vanliga personupplysningen (som innehåller informationen ovan) och dels en begränsad upplysning som kallas Mikro. Den innehåller information om ditt namn och din adress samt eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden.

Kan man se sin egen UC?

Du kan alltid beställa en upplysning på dig själv med tjänsten Min Upplysning utan att det registreras som en förfrågan hos UC. Detta påverkar alltså inte din kreditvärdighet på något sätt. Du kan också begära ett registerutdrag som visar vilka uppgifter UC har registrerat om dig.

Hur ser min kreditvärdighet ut?

Hur kan jag få information om vad UC har för uppgifter om mig som privatperson? Alla privatpersoner har rätt att en gång per kalenderår kostnadsfritt få veta vilka uppgifter som UC har registrerat om dem. För att ta del av detta beställer du UCs registerutdrag, här hittar du blanketten!

Vilka kreditupplysningsföretag finns?

Det finns fem stora kreditupplysningsföretag i Sverige; UC, Bisnode, Creditsafe, Syna & Decidas.

Varför finns kreditupplysning?

En kreditupplysning är till för att göra en riskbedömning om du har ekonomiska förutsättningar att betala räntor och amortering på ett eventuellt lån, vilket baseras på din personliga ekonomiska historik och nuläge. En kreditupplysning registreras i 12 månader och innehåller information om dina: Lån och aktiva krediter.

Hur kollar man sin egna kreditupplysning?

Det kanske enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet som privatperson är att använda Upplysningscentralens tjänst ”Min upplysning” på sajten Min UC.

Kan man se hur många UC man har?

Vi kan av sekretesskäl inte svara på enskilda fall. Om du vill veta hur många gånger du blivit omfrågad under de senaste 12 månaderna kan du se detta i din egen kreditupplysning, som du beställer här på minUC.se.

Hur kan man se vilka krediter man har?

Din kreditupplysning innehåller också en förteckning över de krediter och lån som finns registrerade hos UC. Utöver total lånesumma ser du hur stora krediter du har, vilka kreditgivarna är och om du har krediter du inte utnyttjar.

Share this post