Rekommendationer

Vad sager skollagen om religion?

Vad säger skollagen om religion?

att alla har rätt att utöva sin religion och i övrigt ge uttryck för sin religiösa tillhörighet men även att var och en har rätt att avstå från att delta i religiösa aktiviteter som inte är förenliga med ens religiösa övertygelse (2 kap. 1 och 2 §§ RF).

Vad är religionsutövning?

Att själv välja vilken religion eller tro du vill ha är en mänsklig rättighet. Det innebär också att du har rätt att välja att inte ha någon religion alls. Religionsfriheten innebär att alla har rätt att utöva sin religion. Du har rätt att be och att fira gudstjänst.

Hur kan man få a på religion?

Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6 Eleven har mycket goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra välutvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Vad är ett mångreligiöst samhälle?

Detta kan enligt Olivestam (2006) kopplas samman med ett växande avstånd mellan kyrka och ett samhälle samt att skolan är en verksamhet som präglas av många olika intressen och aktörer som framför krav på att just deras perspektiv skall komma fram i undervisningen.

Vad innebär tankefrihet?

Envar har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och att ensam eller i gemenskap med andra offentligt eller enskilt utöva sin religion eller tro genom undervisning, andaktsövningar, gudstjänst och iakttagande av religiösa sedvänjor.

Hur fungerar religionsfrihet?

Religionsfrihet är rätten till en identitet, till att själv välja sin övertygelse och att kunna ändra sin uppfattning utan rädsla för diskriminering från staten eller omgivningen. I vissa länder riskerar minoriteter och människor som ändrar sin religiösa övertygelse att förlora eller nekas sin identitet.

Share this post