Allmänning

Ar YH utbildning eftergymnasial?

Är YH utbildning eftergymnasial?

Eftergymnasial utbildning finns i flera former, bl. a. universitetsutbildning, YH-utbildning (yrkeshögskola), folkhögskoleutbildning eller privat yrkesutbildning. Här kan du läsa mer om de olika utbildningstyperna.

Är yrkeshögskola gymnasienivå?

Yrkeshögskola (YH) är en helt annan skolform. De ger yrkesutbildning på eftergymnasial nivå och är alltså inte ett alternativ om man vill läsa in behörighet från gymnasiet. Men vill ni kolla på YH-utbildningar kan ni göra det på Studentum.se.

Vad är en yrkeshögskoleexamen?

Yrkeshögskoleutbildning (YH) är i Sverige en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med arbetslivsanknytning. Utbildningen är avsedd att matcha arbetslivets kompetensbehov. YH-utbildningarna finns inom olika branscher och ger ofta goda arbetsmöjligheter direkt efter avslutad examen.

Vilka utbildningar räknas som eftergymnasial?

I Sverige är det utbildning som sker efter genomgången gymnasieskola. Ett exempel på eftergymnasial utbildning är akademisk utbildning vid högskola eller universitet. I Sverige finns även kvalificerad yrkesutbildning, Yrkeshögskola och folkhögskola.

Är YH akademisk utbildning?

I regel är YH-utbildningar något kortare än akademiska utbildningar. Merparten innehåller också praktik eller LIA, som står för Lärande i arbete, vilket inte alla akademiska utbildningar gör. LIA är ingen vanlig praktik utan du utbildas i skarpt läge, ute på en arbetsplats.

Hur många procent har kandidatexamen?

Generell examina

Examen Längd Högskolepoäng
Högskoleexamen 2 år 120 hp
Kandidatexamen 3 år 180 hp

Är komvux Yrkeshögskola?

Det är en rättighet att gå utbildningar inom kommunal vuxenutbildning (komvux) för att bli behörig till yrkeshögskolan. Rätten omfattar utbildningar inom komvux på gymnasial nivå för att uppnå: Grundläggande behörighet. En eller flera särskilda kunskaper.

Vilken nivå är Yrkeshögskola?

En YH-utbildning kan ligga antingen på nivå 5 (yrkeshögskoleexamen) eller 6 (kvalificerad yrkeshögskoleexamen). Som en jämförelse ligger gymnasieexamen på nivå 4 och examina från högskolan ligger på nivå 6, 7 och 8.

Share this post