Allmänning

Vad ar en CPE switch?

Vad är en CPE switch?

Din fiberswitch/CPE CPE:n är din Bostadsswitch som ingår när du ansluter dig till stadsnätet. Till CPE:n ansluter du din router, dator, telefonadapter eller tv-box för att kunna nyttja tjänsterna i stadsnätet. CPE är en förkortning av Customer Premises Equipment.

Vad är Stamfiber?

Stamfiber. Stamfibernätet kallas bredbandsnätet mellan tätorter och landsbygd. Till stamfibernätet ansluts teknikbodar/noder som sedan sedan ansluter till fastigheter i exempelvis lokala byanät.

Hur kopplar man in en Tjänstefördelare?

Anslut routern till tjänstefördelaren (för tv-signal) Koppla en nätverkskabel från tjänstefördelarens tv-port till porten TV/IN 4 på routern. Om din tjänstefördelare har gemensamt uttag för tv och internet kopplar du in en nätverkskabel i porten BROADBAND IN (fungerar då för både internet och tv).

Hur ser en Tjänstefördelare ut?

En tjänstefördelare kallas ibland för switch, mediaomvandlare eller fiberkonverterare. Det är den apparat som används för att du ska kunna koppla in bredband eller tv via fiber om du bor i en bostad med öppet nät.

Hur djupt ska man gräva ner fiber?

Standarddjupet inom tomtgränsen ska vara minst 30 centimeter enligt Robust fibers anvisningar. En decimeter ovanför röret läggs ett färgat band, ett så kallat markeringsnät.

Hur långt blåsa fiber?

Idag upplever fiberinstallatörer en stor variation av hur långt det går att blåsa en fiber genom fiberdukten. Det är många olika parametrar som påverkar blåsavståndet, allt ifrån hur tjock fiberdukten är, hur stor statisk elektricitet som byggs upp, fiberns styvhet med mera.

Måste man ha Tjänstefördelare?

För att dra nytta av det krävs normalt en tjänstefördelare som delar upp den inkommande signalen, så att varje tjänst får varsin port (en port för bredband, en port för IPTV och en port för IP-telefoni). Tjänstefördelarna har ofta fyra portar. Den sista är reserverad för framtida bruk.

Share this post