Blogga

Vilka utsatts for hedersvald?

Vilka utsätts för hedersvåld?

RFSL ger stöd och råd till den som är utsatt för hedersrelaterat våld på grund av sexuell läggning. Är du hbtq-person och utsätts för kränkningar eller våld av din familj eller släkt kan du kontakta RFSL.

Vad är heder och skam?

Hedersbegreppet innebär att varje individs beteende påverkar hela familjens, släktens eller gruppens rykte och heder. Vissa regler måste följas för att behålla hedern. Om en person har brutit mot gruppens normer och i och med det vanärat gruppen så upplevs hela gruppen ha utsatts för skam.

Vad kan en person bestraffas för i en hederskultur?

En grupp kan återvinna sin heder till exempel genom att bestraffa den person som brutit mot normen eller genom att utesluta personen ur gemenskapen. Hederskulturen innehåller en hedersnorm, som anger vad som ökar eller minskar ens heder. Heder kan vinnas eller förloras.

Hur började hederskulturen?

Men hederskultur i övrigt har rötter lång bak i tiden. Cronberg har studerat den från 1500-talet och framåt. – Sverige har haft en stark inhemsk hederskultur där den som saknade heder hamnade utanför samhället. Vanheder ansågs smitta.

Vad är definitionen av heder?

Heder eller ära är ett antropologiskt och sociologiskt begrepp kopplat till social status, och handlar om andra människors uppskattning av andra familjer och släkter eller en människas personliga värde. Hederns syfte är att bevara ordningen i ett samhälle.

Vilka två brott är vanligast inom hederskulturen?

föreställningen om att mäns och familjers heder är avhängig kvinnors och flickors sexuella beteende. De enda brotten som per definition är hedersbrott är brott mot lagen (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor, äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott enligt 4 kap.

Varifrån kommer hederskulturen?

Hederskulturer återfinns i hela världen men är idag vanligare bland människor från ett område som sträcker sig från Nordafrika via Mellanöstern och Centralasien till den Indiska subkontinenten. Exempel på dessa länder är Afghanistan, Albanien, Eritrea, Irak, Kurdistan, Libyen, Palestina, Pakistan och Somalia.

När kom hederskulturen till Sverige?

Men hederskultur i övrigt har rötter lång bak i tiden. Cronberg har studerat den från 1500-talet och framåt. – Sverige har haft en stark inhemsk hederskultur där den som saknade heder hamnade utanför samhället.

Vilka har hederskultur?

Var är hederskultur vanligast?

Finns det hederskultur i Sverige?

Hederskultur har inte någon plats i det svenska samhället. I vårt land ska alla individer ha samma grundläggande fri- och rättigheter. Om detta får det inte råda någon tvekan. Inte heller får olika måttstockar gälla för olika grupper.

Hur ser hederskulturen ut i Sverige?

Det som arbetet vill upplysa är att hedersvåld inte är enbart en person som utövar fysiskt våld, utan det är flera personer oftast släktingar. Hedersvåld är inte enbart fysiskt våld utan påbörjas med ett psykiskvåld där skräck oftast används som metod. Många unga lever inom hederskultur i Sverige.

Share this post