Frågor

Vad innefattar studiemedel?

Vad innefattar studiemedel?

Studiemedel består av två delar – ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Studiemedel är till för dig som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola. Om du läser på grundskole- eller gymnasienivå kan du få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20.

När har man rätt till studiemedel?

Innehåll. Ska du läsa på gymnasiet, komvux eller folkhögskola? Fram till och med första halvåret det år du fyller 20 år får du studiehjälp i stället. Då ska du inte ansöka om studiemedel.

Vem betalar ut studiebidrag?

Så länge den studerande är omyndig betalar vi ut studiebidrag och andra bidrag till en betalningsmottagare. Om barnbidraget har betalats ut till en vårdnadshavare eller delats mellan två vårdnadshavare får vi den uppgiften automatiskt från Försäkringskassan. Vi betalar då ut studiebidraget till samma mottagare.

Vad är skattepliktigt utbildningsbidrag?

Trots att man får en högre kompetens kan man få göra avdrag för de kostnader som man har när man går en vidareutbildning och får ett skattepliktigt utbildningsbidrag.

Är studiemedel skattefritt?

Studiemedlen är skattefria och skiljer sig på så vis ifrån exempelvis den svenska a-kassan. Lånedelen måste till skillnad från bidragsdelen återbetalas.

När kan du inte få studiemedel?

Om du har ogiltig frånvaro på gymnasiet kan ditt studiebidrag stoppas. Det gäller även andra bidrag, till exempel extra tillägg från CSN eller flerbarnstillägg från Försäkringskassan. Här kan du läsa om vad som händer med bidragen från CSN om du har ogiltig frånvaro.

När betalas CSN bidraget ut?

Den första utbetalningen kan du få tidigast tre veckor före terminsstart. Nästa utbetalning får du vid terminsstarten, och därefter betalar vi ut pengarna den 25:e varje månad. Om den 25:e är på en helg eller en röd dag får du pengarna vardagen före. Innan du får pengarna måste du lämna in studieförsäkran.

Vad är Studiemedel i Sverige?

Studiemedel är en i Sverige statligt administrerad försörjning för studerande, och består av en lånedel (ofta benämnd studielån) och en bidragsdel (ofta benämnd studiebidrag). Studenterna kan välja att enbart ta ut bidragsdelen (vanligt bland dem som bor hemma hos föräldrarna) eller att ta ut såväl bidragsdelen som hela eller delar av lånedelen.

Hur länge kan du ansöka om studiemedel?

Du kan ansöka om studie­medel så fort du har valt en utbildning, du behöver alltså inte ha blivit antagen. Det finns inget sista datum för att ansöka, men du kan bara få studie­medel för fyra veckor bakåt i tiden från den vecka vi får in din ansökan.

Hur kan man ta ut Studiemedelsutbetalningarna?

Studenterna kan välja att enbart ta ut bidragsdelen (vanligt bland dem som bor hemma hos föräldrarna) eller att ta ut såväl bidragsdelen som hela eller delar av lånedelen. Studiemedelsutbetalningarna administreras av Centrala Studiestödsnämnden (CSN).

Share this post