Trendig

Vad innebar det att vara arbetsbefriad?

Vad innebär det att vara arbetsbefriad?

Arbetsbefriad. Om du är arbetsbefriad under uppsägningstiden eller delar av den så innebär det att du inte behöver utföra något arbete för arbetsgivaren från den dag ni avtalat att du är arbetsbefriad.

Vad är Avräkningsfri lön?

Du behåller din lön under hela uppsägningstiden. Lönen är avräkningsfri, vilket betyder att även om du får ett nytt jobb under själva uppsägningstiden behåller du din uppsägningslön. Omställningsersättning. Efter uppsägningstiden så avslutas formellt din anställning och din arbetsplikt upphör.

Får man lön när man är arbetsbefriad?

Om du blir arbetsbefriad under uppsägningstiden har arbetsgivaren enligt LAS rätt att göra avdrag för inkomster som du får av annan anställning under tiden du är arbetsbefriad. Alltså: om du får ett jobb med samma eller högre lön än du har idag så behöver arbetsgivaren inte betala ut någon lön till dig.

Hur länge kan man vara arbetsbefriad med lön?

Som arbetstagare ska man som utgångspunkt stå till arbetsgivarens förfogande och arbeta under uppsägningstiden. Man kan dock bli arbetsbefriad. Arbetsgivaren kan förklara att arbetstagaren inte behöver stå till förfogande under uppsägningstiden eller en del därav (13 § lagen om anställningskydd, LAS).

Kan man kringgå uppsägningstid?

Din uppsägningstid beror på olika saker. Dels anställningsform och dels hur länge du har arbetat. När det gäller egen uppsägning kan du alltid gå till din arbetsgivare och be att få sluta tidigare men om ni inte blir överens är det vad som står i anställningsavtalet som gäller.

Får man a-kassa om man blir utköpt?

Du kan få a-kassa efter att du har haft avgångsvederlag. Däremot kan du inte få a-kassa och avgångsvederlag samtidigt. Ett avgångsvederlag räknas som en lön, och därför kan du inte få ersättning från a-kassan innan den period du fått avgångsvederlag för är över.

Hur många månaders lön vid uppsägning?

Full lön oavsett uppsägningstidens längd Det är alltid minst en månads uppsägningstid enligt LAS. Om anställningen varat i minst två år men mindre än fyra år är uppsägningstiden två månader. Ifall anställningen varat i fyra till sex år är uppsägningstiden tre månader.

Share this post