Blogga

Kan man sjukskriva sig som vikarie?

Kan man sjukskriva sig som vikarie?

Gällande timanställt vikariat innebär det att du endast har rätt till sjuklön för de dagar du skulle ha arbetat dvs inbokade arbetsdagar eller pass. Övriga dagar när du inte blir tillfrågad om arbete eller tackar nej, har du alltså inte rätt till sjuklön.

Har man rätt till sjuklön som vikarie?

Har jag som är timanställd, vikarie eller visstidsanställd rätt till sjuklön? Ja, om du har varit anställd i mer än en 14 dagar har du rätt till sjuklön från din arbetsgivare under de första två veckorna. Om du är timanställd har du bara rätt till sjuklön för de arbetspass du skulle ha jobbat.

När är man för sjuk för att jobba?

Du är inte ensam. En av fyra arbetstagare menar nämligen att de går till jobbet även om de är sjuka, hela 34 % väntar tills de är riktigt dåliga innan de sjukanmäler sig. Detta enligt en studie från National Sanitation Foundation.

Får jag sjuklön som timanställd?

Har jag som timanställd rätt till sjuklön? Ja, du kan ha rätt till sjuklön om du uppfyller förutsättningarna i gällande sjuklönelag och kollektivavtal. Sammanfattningsvis: Om den avtalade anställningen/bokningen är en månad eller längre så har du rätt till sjuklön från första dagen.

Hur Sjukanmäler man sig som vikarie?

Att vara timvikarie eller behovsanställd innebär inte bara ett osäkert arbete….Så får du rätt till sjukpenning

  1. Ett läkarintyg som tydligt beskriver varför du inte kan arbeta.
  2. Be din arbetsgivare skriva ett intyg om att du är anställd och att du kommer att fortsätta jobba som tidigare efter sjukperioden.

Vad gäller om man blir sjuk som timanställd?

Som visstidsanställd får du sjuklön från arbetsgivaren om anställningen är längre än en månad. Är den avtalade anställningstiden kortare än en månad inträder dock rätten till sjuklön endast om arbetstagaren tillträtt anställningen och därefter varit anställd fjorton kalenderdagar i följd.

Hur fungerar sjuklön vid timanställning?

Vid en timanställning innebär det att man visserligen har rätt till sjuklön men bara för det antal timmar din arbetsgivare bett dig arbeta. Blir du sjuk fler timmar/övriga dagar får du ingen ersättning eftersom du då inte går miste om någon lön.

Hur många dagar per år får man vara sjuk?

Det finns ingen begränsning för hur mycket en enskild ”får” vara sjuk. Är den anställde sjuk så är den det.

Share this post