Allmänning

Hur kan man forebygga vanliga psykiska funktionsnedsattningar?

Hur kan man förebygga vanliga psykiska funktionsnedsättningar?

Psykisk ohälsa är inte en naturlig del av åldrandet, utan det går att förebygga. Social gemenskap och stöd, fysisk aktivitet, goda matvanor och meningsfullhet i vardagen är viktiga faktorer för ett hälsosamt åldrande och kan förebygga psykisk ohälsa.

Vad ansvarar kommunerna för när en person drabbas av psykisk ohälsa?

Kommunen har också ett ansvarar för att erbjuda stöd till personer med psykisk ohälsa. Det kan vara genom ett Personligt ombud, kontakt med kommunens Stödgrupp eller genom God man man kan även besöka Dagverksamhet Druvan.

Hur får man hjälp med psykisk ohälsa?

Söka psykiatrisk vård Sök vård på vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning om du mår psykiskt dåligt. Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du eller någon du känner har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Vad kan samhället göra för att minska den psykiska ohälsan?

Folkhälsomyndigheten har sedan 2015 i uppdrag att samordna det suicidförebyggande arbetet på nationell nivå. Detta uppdrag sammanfördes 2018 med uppdraget att bygga upp och utveckla samordningen inom området psykisk hälsa.

Hur kan vi främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa?

Faktorer som påverkar psykisk hälsa bland barn och unga Skolrelaterade faktorer som påverkar den psykiska hälsan kan vara prestationer, stimulans, mobbning och tillgången till stöd vid behov. Även fritiden och möjligheten till fritidsaktiviteter har betydelse.

Vad har kommunen ansvar för?

Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna.

Hur dåligt måste man må för att söka hjälp?

Sök vård direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig, eller om du har tankar eller planer på att ta ditt liv. Du som känner någon som har tankar eller planer på att ta sitt liv ska försöka hjälpa den personen att kontakta vården.

Vad behöver man göra för att lägga in sig i psyket?

Som patient kan man lägga in sig själv högst tre nätter per gång och som mest tre gånger per månad. Innan man får tillgång till brukarstyrd inläggning upprättas det en tydlig behandlingsplan.

Share this post