Ny

Vad behover en butikschef tanka pa nar hen ska rekrytera medarbetare?

Vad behöver en butikschef tänka på när hen ska rekrytera medarbetare?

Processen vid rekrytering

  • Undersök behoven.
  • Formulera en kravprofil.
  • Marknadsför.
  • Ta emot ansökningar.
  • Genomför olika urvalsmetoder, exempelvis cv-granskning, intervju, testning och referenstagning.
  • Fatta beslut på det underlag du tagit in om kandidaterna.
  • Anställning.

Vilka friheter har arbetsgivaren i samband med rekrytering?

Arbetsgivaren har alltså frihet att bestämma vilka rekryteringskrav som ska gälla vid nyrekrytering och anställa den person som anses bäst lämpad utifrån dessa. Den fria anställningsrätten begränsas dock av diskrimineringslagstiftningen, som även gäller under rekryteringsförfarandet.

Vad kan begränsa en arbetsgivares Anställningsrätt?

Den främsta inskränkningen av en arbetsgivares fria anställningsrätt är de förbud mot diskriminering som finns i svensk lagstiftning. Dessa diskrimineringslagar omfattar även arbetssökande. Ytterligare begränsningar finns i lagstiftning som reglerar anställningsförhållandet.

Får en arbetsgivare anställa vem han eller hon själv önskar?

Det korta svaret på din fråga är ja, du kan anställa den andra personen utan annonsering, trots att vikarien är en utbildad kock. När du som arbetsgivare ska anställa en person kan du som utgångspunkt anställa den personen du anser vara mest lämpad för jobbet.

Hur bör arbetsgivaren arbeta vid en rekrytering enligt diskrimineringslagen?

Arbetsgivaren ska verka för att alla personer ges möjlighet att söka lediga anställningar oav- sett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Det står i diskrimineringslagen. Dessutom ska arbetsgivare som nyanställer särskilt anstränga sig för att få sökande av underrepre- senterat kön.

Vem har rätt till anställning?

Olika tidsbegränsade anställningar Om en arbetstagare under en femårsperiod har varit anställd hos en arbetsgivare antingen i allmän visstidsanställning i sammanlagt mer än två år eller som vikarie i sammanlagt mer än två år, övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Share this post