Ny

Var drar man av kostnadsersattningar?

Var drar man av kostnadsersättningar?

Om kostnadsersättningen är uppenbart högre än vad den anställde får dra av vid beskattningen skall den överskjutande delen redovisas som lön i ruta 011. Den anställde måste själv, i sin inkomstdeklaration, göra avdrag motsvarande den kostnadsersättning som redovisats i ruta 020.

Får man dra av mobiltelefon?

Samtals- och abonnemangskostnader för mobiltelefoner som används i företaget är avdragsgilla rörelsekostnader, på samma sätt som vanliga telefoner. Mobiltelefoner räknas normalt som förbrukningsinventarier vilket gör att de är direkt avdragsgilla.

Vad kan man få ersättning för Skatteverket?

Du kan även läsa om traktamente vid tjänsteresa och förmåner. Betalar du ut ersättning för arbete på totalt 1 000 kronor eller mer under ett år till en person som har A-skatt är du skyldig att redovisa och betala arbetsgivaravgifter och skatt.

Vad är övriga kostnadsersättningar?

Med kostnadsersättning avses en separat ersättning vid sidan av lönen för att täcka avdragsgilla utgifter som en anställd har i tjänsten. Med övrig kostnadsersättning avses annan ersättning än traktamente och reseersättning, till exempel för telefonsamtal eller egna verktyg.

Hur bokföra kostnadsersättning?

Kostnadsersättningar för traktamente och milersättning till anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 73. Kostnadsersättningar för traktamente och milersättning till delägare som inte är anställda klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs i kontogrupp 58.

Vad är det för moms på mobiltelefoni?

Momssatsen för mobiltelefoni är normalt 25 % och avdragsgill som ingående moms för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person. Fysiska och juridiska personer som inte är momsregistrerade bokför den ingående momsen på det konto som används för att bokföra utgiften för mobiltelefoni.

Hur gör man avdrag för kostnadsersättning?

Du kan göra avdrag för omkostnadsersättningen i din inkomstdeklaration under punkten 2.4 ”Övriga utgifter”. Du får bara avdrag för den del av ersättningen som överstiger avdragsbegränsningen på 5 000 kronor.

Hur mycket kan man få i reseersättning?

Avdrag – Resor till och från arbetet För resor med egen bil beräknas dina utgifter till 18:50 kronor per mil. För resor med förmånsbil beräknas dina utgifter till 6:50 kronor per mil om bilen går på diesel och till 9:50 kronor per mil om bilen går på annat drivmedel (till exempel bensin, el eller etanol).

Share this post