Blogga

Maste ett skuldebrev vara bevittnat?

Måste ett skuldebrev vara bevittnat?

Ett bevittnat skuldebrev styrker att parternas underskrifter är äkta, att parterna var vid sina sinnens fulla bruk vid undertecknandet och att de skrev under av egen fri vilja. Som med alla vittnen bör vittnet inte vara partisk. Skuldebrevet är giltigt trots att det inte bevittnas då det saknas formkrav för skuldebrev.

Vad är en Denuntiation?

Med denuntiation menas ett meddelande som en köpare (övertagare) av ett skuldebrev eller annan fordran måste ge till gäldenären för att denne ska veta vem han eller hon ska betala till och för att den nya borgenären ska säkerställa att det är han eller hon som får betalt.

Vad ska ett enkelt skuldebrev innehålla?

Enkla skuldebrev används främst när både långivaren och låntagaren är privatpersoner. De är alltid utställda till en specifik namngiven person. Det ska tydligt framgå vem som är låntagare och vem som är långivare i brevet. Enkla skuldebrev är inte avsedda att överlåtas, men det är möjligt.

Vad är skillnaden mellan enkla och löpande skuldebrev?

Skuldebrev kan delas upp i enkla skuldebrev, som är ställda till en specifik namngiven person (”viss man”) enligt 26 § SkbrL, och löpande skuldebrev enligt 11 § SkbrL. Namnet på de senare kommer från att de är avsedda att kunna löpa, dvs överlåtas fritt mellan personer.

Vad är en fordran?

En rätt för en person att få en viss prestation (exempelvis betala pengar) av en annan person. Den person som har rätt att få prestationen kallas vanligen borgenär (alternativt fordringsägare eller kreditor). Den som är skyldig att utföra prestationen kallas gäldenär.

När krävs Denuntiation?

När krävs denuntiation? Denuntiation krävs endast när enkla skuldebrev överlåts. Om överlåtelsen gäller ett innehavarskuldebrev kan vem som helst som har skuldebrevet kräva betalning på förfallodagen, utan att låntagaren informerats om detta i förväg.

Vad ska vara med i ett skuldebrev?

Ett enkelt skuldebrev ska innehålla lånesumman, vem som är låntagare och lånegivare, när skulden ska betalas, om ränta ska utgå och om det finns andra villkor för betalningen av skulden. I ett orderskuldebrev ska långivarens nam och till order stå i skuldebrevet.

Share this post