Ny

Vem styrde Ryssland?

Vem styrde Ryssland?

Ryska federationen har gått från en totalitär kommunistdiktatur i Sovjetunionen, via ett begynnande demokratiskt statsbygge under Boris Jeltsin och nu, med Vladimir Putin vid rodret, tillbaka mot ett allt mer auktoritärt styre.

Vilka sitter i duman?

Statsduman (ryska: Государственная дума, Gosudarstvennaja duma) är underhuset i Ryska federationens federala församling. Den inrättades i och med ikraftträdandet av 1993 års ryska författning och består av 450 ledamöter som utses i val med blandat valsystem.

Vem var president innan Gorbatjov?

Michail Gorbatjov

Michail Gorbatjov
Michail Gorbatjov, 1987.
Företrädare Sig själv som Ordförande i Presidiet för Sovjetunionens Högsta Sovjet
Efterträdare Anatolj Lukjanov
Född Michail Sergejevitj Gorbatjov 2 mars 1931 Privolnoje, Ryska SFSR, Sovjetunionen (nu Ryssland)

Vilka länder har tillhört Ryssland?

– En stor del av Ukraina, Belarus och Kaukasus tillhörde under århundraden först det tsarryska imperiet och senare det sovjetiska imperiet. För många ryssar har det funnits en ambivalens i att förhålla sig till att städer som Odessa, Kiev och Tiblisi i dag ingår i självständiga länder.

När kan Ryssland anfalla Ukraina?

Det omedelbara resultatet av Rysslands storskaliga militära anfall mot Ukraina 2022 är nu att EU:s dörrar mot Ukraina ser ut att öppnas nästan på vid gavel.

Hur många politiska partier finns det i Ryssland?

Idag (2016) finns ett femtiotal registrerade partier, sex av dessa sitter invalda i Statsduman, underhuset i Rysslands parlament. Dominerande är partiet Enade Ryssland med Dmitrij Medvedev som partiledare.

Vilka mänskliga rättigheter följer Ryssland?

De demokratiska bristerna är stora i Ryssland trots att demokrati och rättssäkerhet garanteras i konstitutionen. Press- och yttrandefriheten är begränsad. I fängelserna finns politiska fångar och oberoende mediers och oppositionella politikers arbete hindras på olika sätt.

Share this post