Frågor

Vad innebar fenomenologisk metod?

Vad innebär fenomenologisk metod?

Fenomenologi (av grekiska fainomenon, det som synes) är en teori och metod inom filosofin, läran om fenomen och väsen. Inom fenomenologin studeras särskilt förhållandet mellan varseblivningen och objekten för varseblivningen, samt söker förklara eller beskriva idéer och väsen för oss, så som de ter sig för oss.

Vad är en fenomenologisk ansats?

Fenomenologin som kvalitativ forskningsansats vill fånga och beskriva livsvärlden. Även denna teori lanserades av Husserl. Den innebär att människor söker ge allt en mening och innebörd. Till viss del kan man säga att intentionalitetsteorin är en del av livsvärldsteorin.

Vad är fenomenologiskt perspektiv?

Inom fenomenologin studeras särskilt förhållandet mellan varseblivningen. och själva objekten för varseblivningen. Fenomenologiska perspektiv innebär att försöka förklara eller beskriva någots väsen för oss, så som dessa ter sig för oss.

Vad är en fenomenografisk studie?

Huvudsyftet för den fenomenografiska ansatsen är att beskriva hur fenomen eller företeelser uppfattas av människor. Forskningsansatsen har till skillnad från fenomenologin vuxit fram ur metodologiska erfarenheter och inte ur filosofisk idétradition.

Vad är tolkande fenomenologisk analys?

En metod och en riktning i psykologin som går ut på att man når psykologisk kunskap genom att söka förstå hur individer och grupper uppfattar, tolkar och reagerar känslomässigt på det som finns och händer i de situationer som de befinner sig i och i relation till varandra.

Vad är fenomenologisk samtal?

Samtal på fenomenologisk grund är ett grundläggande förhållningssätt och en systematiserad samtalsmetod som syftar till att bereda patienten en möjlighet att reflektera, tillsammans med sjuksköterskan, över sin livssituation, så som personen upplever den just då.

Vad innebär en hermeneutisk ansats?

Hermeneutik är både en filosofi om förståelsens villkor och en benämning för en forskningsansats med tolkning som analysredskap.

Share this post