Innehållsförteckning
Vad innebär könsfördelning?
En jämn könsfördelning anses råda då andelen kvinnor respektive män i en grupp är 40/60 procent eller jämnare. I det kvalitativa jämställdhetsarbetet står kvinnors och mäns villkor i fokus.
Med socialt kön menas att könet är en kulturell och social konstruktion. Biologiskt kön handlar alltså om de kroppsliga skillnaderna mellan en man och en kvinna. Socialt kön handlar istället om vad vi har för förväntningar på, eller normer för, hur en man eller kvinna bör bete sig.
Hur skulle könsfördelningen se ut om företaget anställde ur båda grupperna?
Båda grupperna var dock överens om att en heterogen könsfördelning är att föredra då det kan gynna arbetsgruppen. I analysen av resultatet utgick vi från Hirdmans (1988) teori om genussystemet, en socialkonstruktivistisk ansats samt annan relevant tidigare forskning inom området som ett sätt att förstå ovanstående.
Vad är skillnaden på begreppen jämställdhet och jämlikhet?
Jämlikhet handlar om alla människors lika värde. Jämlikhet är när alla har samma möjlighet att påverka sina egna liv och samhället, oavsett hudfärg, religion, funktionsnedsättning, kön eller något annat. Jämlikhet handlar alltså om många olika grupper, medan jämställdhet handlar om just killar och tjejer.
Vilken betydelse har jämställdhet på arbetsplatsen?
Forskning har till exempel visat att jämställda företag har bättre lönsamhet. Dessutom finns det tydliga kopplingar mellan jämställda arbetsplatser och en god arbetsmiljö. I ditt uppdrag som chef behöver du i första hand förhålla dig till vad diskriminerings- och arbetsmiljölagen kräver.
Vad är horisontell könssegregering?
Med horisontell könssegregering menas att kvinnor och män har olika yrken och arbetsgivare samt arbetar i olika branscher.
Vilken betydelse har inflytande jämställdhet och delaktighet på arbetsplatsen?
Som arbetstagare är din delaktighet i arbetsmiljöarbetet viktig. Då ökar möjligheterna för ett mer hållbart arbetsliv både för dig själv och dina arbetskamrater. Arbetsmiljöreglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) ger din arbetsgivare tydliga regler för hur ohälsa på jobbet ska förebyggas.