Frågor

Hur kan synen pa aldrandet skilja mellan olika kulturer?

Hur kan synen på åldrandet skilja mellan olika kulturer?

Hög ålder ger hög prestige och de äldre har en viktig roll som förmedlare av traditioner och normer. I västvärlden finns det en stark rädsla för åldrandet. Rynkor skärs bort och gråa strån täcks med färg. Äldre och deras kunskaper och erfarenheter efterfrågas inte längre och många gamla lever i stor ensamhet.

Hur vill äldre invandrare ha sin äldreomsorg?

De berättade att det är viktigt för de äldre att komma ut på exempelvis promenader, att få prata med någon på sitt eget språk, att umgås med andra äldre invandrare, så att det inte är enbart familjen som man träffar och umgås med.

Vad gör dig till en bra resurs inom äldreomsorgen?

Kartlägg er arbetsmiljö med hjälp av Vår arbetsmiljö. Kan göras på en arbetsplatsträff och hjälper er att prioritera och jobba vidare. Vård i annans hem hjälper er som arbetar i annans hemmiljö att prata om hur ni har det – och skulle vilja ha det. Använd Stressdialogen för att börja förebygga osund stress.

Vad är kulturella åldrandet?

Rynkor något positivt. I andra delar av världen finns en annan syn på vad ett gott åldrande innebär. – I en del kulturer ger det hög status att åldras och då vill du visa att du är gammal. Då kan det vara positivt att rynkorna syns.

Vilka problem ser man idag i Sverige med äldre utlandsfödda?

Äldre invandrare är särskilt utsatta, då de oftast helt saknar kunskaper om det svenska samhället och inte behärskar det svenska språket. Även bland dem som bott mycket länge i Sverige finns många som saknar svenskkunskaper. Antingen har man aldrig lärt sig eller så har det sist inlärda språket, svenskan, fallit bort.

Hur kan äldre med utländsk bakgrund få del av social gemenskap som ger välbefinnande?

De flesta anhöriga med utländsk bakgrund känner ett stort ansvar för sina äldre familjemedlemmar. Även om inte alla bor tillsammans med sina äldre anhöriga är tillsyn, hjälp och stöd till de äldre en del av deras liv. Många upplever sig inte som anhörigvårdare utan ser det som en naturlig del av livet.

Hur kan omsorgspersonal stödja det goda livet för äldre?

En annan aspekt av välbefinnande är att den äldre personen känner meningsfullhet i tillvaron. Det kan till exempel handla om att omsorgspersonalen stödjer den äldre personen i att upprätthålla kontakter och gemenskap med närstående och vänner, ta en promenad eller träna olika förmågor.

Share this post