Blogga

Vad innebar exklusiva befogenheter?

Vad innebär exklusiva befogenheter?

Exklusiva befogenheter innebär att endast unionen får lagstifta och anta rättsligt bindande akter. Medlemsstaterna får i dessa fall anta rättsligt bindande akter endast efter bemyndigande av unionen eller för att genomföra unionens rättsakter.

Vad har kommunen för befogenheter?

1 § Kommuner och regioner får lämna bidrag till byggande av väg och järnväg som staten ansvarar för. Bidrag får även lämnas till anläggande av allmän farled som staten ansvarar för. Kommuner får även lämna bidrag till byggande av järnväg som en region ansvarar för.

Vad får EU inte bestämma om?

Frågor där EU inte bestämmer EU-länderna bestämmer till exempel själva om inkomstskatter, barnbidrag, pensioner, skolan samt hälso- och sjukvården. I sådana frågor är det medlemsländernas egna regeringar och nationella parlament som äger rätten att ta beslut. EU beslutar inte om skatter, skola och hälso- och sjukvård.

Vad har EU för makt?

Vilka befogenheter har EU? EU-länder har enats om att ge unionen exklusiv befogenhet att sluta handelsavtal å blockets vägnar, samt att hantera euron. Inom många andra områden delar EU befogenheter med medlemsländerna, vilket innebär att såväl EU som medlemsländerna kan besluta om lagstiftning.

Vilka befogenheter har EU gentemot medlemsstaterna?

EU har så kallade delade befogenheter på följande områden:

  • Inre marknaden.
  • Sysselsättning och socialpolitik.
  • Ekonomisk, social och territoriell sammanhållning.
  • Jordbruk.
  • Fiske.
  • Miljö
  • Konsumentskydd.
  • Transport.

Vad får kommunen göra och inte göra?

En kommun får inte ta ut högre avgifter än som svarar mot de verkliga kostnaderna för verksamheten. En kommun får inte ge stöd till enskilda, om det inte framgår av en särskild lag att detta är tillåtet. En kommun får inte fatta beslut som gäller förfluten tid.

Vad innebär likställighetsprincipen i kommunallagen?

Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Likställighetsprincipen innebär vid fördelning av avgifter att lika avgift ska utgå för lika prestation eller att kommunmedlemmar som befinner sig i motsvarande läge ska betala samma avgifter.

Har EU en egen armé Hur organiseras EU s militära insatser?

EU har ingen egen armé utan använder sig av trupper från EU-länderna för specifika uppdrag. EU kan delta i uppdrag i världens oroshärdar för att övervaka och upprätthålla lag och ordning, delta i fredsbevarande insatser eller ge humanitärt bistånd till drabbade människor.

Share this post