Populära

Hur skrev man pa medeltiden?

Hur skrev man på medeltiden?

En typisk genre inom litteraturen från medeltiden är riddarromaner. De handlar om modiga män i rustning som kämpar mot hedningar och skyddar vackra jungfrur och sitt land.

Vem hade ansvaret för de äldre under medeltiden?

Under medeltiden kristnades Sverige och kristna värderingar fick ett starkt fäste inom vård och omsorg. Äldre och sjuka vårdades ofta i kloster av munkar och nunnor. Innan kyrkans makt över vården växte hade kloka gummor och gubbar ansvarat för att lindra symtom och sjukdomar med hjälp av örter och huskurer.

Vad skrev författarna om under medeltiden?

Under medeltiden spred sig två stora religioner i Europa. Kristendomen och Islam Det mesta som skrevs i den kristna världen hade religiöst innehåll. Man funderade över hur man skulle leva för att få komma in i himlen. En av dem som skrev om det var Den heliga Birgitta.

På vilka sätt har medeltiden varit en inspirationskälla för litteraturen?

En viktig grund i den medeltida kulturen är att de antika texterna bevaras – av frankerna, som behöll latinet som skriftspråk, och ofta tack vare lärda i den arabiska världen – och på så sätt behåller sitt inflytande på bland annat litteratur och filosofi.

Var bedrevs vård och omsorg under medeltiden?

Helgeandshus kallades under medeltiden de kombinerade ålderdomshem, fattigstugor och sjukhus drivna av Helige Andes orden, som var en viktig del av tidens omsorgsväsen. Under medeltiden fanns det helgeandshus i de flesta av Europas städer. De första svenska uppstod i slutet av 1200-talet.

Hur du tror att äldrevården såg ut förr i tiden?

Förr i tiden fanns det inga ålderdomshem. Många föddes, levde och dog på samma ställe. Eftersom Sverige var ett jordbrukssamhälle på 1800-talet kunde befolkningen jobba fram tills de dog. Det var inte förrän på mitten av 1900-talet som äldreomsorg blev ett namn i alla hushåll.

Share this post