Blogga

Hur paverkar Gerotranscendensen aldrandet?

Hur påverkar Gerotranscendensen åldrandet?

Gerotranscendens innebär att äldre fortsätter att utvecklas hela livet och behov för reflektion och eftertanke ökar under vägen. Detta leder dock inte till vishet utan de äldre måste kunna ta tillvara på sina erfarenheter och lära sig något från dem för att kunna nå den vishet som gerotranscendens innebär.

Hur vet man att en äldre person är i gerotranscendens?

De äldre som har hög grad av gerotranscendens känner även en högre grad av livstillfredställelse. För både män och kvinnor ökar den kosmiska transcendensen med stigande ålder från 75+. Livskriser påskyndar utvecklingen av kosmisk transcendens både hos män och hos kvinnor fast inte hos individer i åldergruppen 95+.

Vad är begreppet gerotranscendens?

Lars Tornstam, professor emeritus i sociologi vid Uppsala universitet, forskar om gerotranscendens, en positiv utveckling som innebär att man med åren gradvis ändrar perspektiv och ser sig själv och sin omgivning annorlunda.

Vilket passar in på begreppet gerotranscendens?

Gerotranscendens är en sociologisk teori som har utvecklats av Lars Tornstam vid Uppsala universitet. Teorin om gerotranscendens beskriver en, oftast positiv, perspektivförskjutning från en mer materialistisk och rationalisk syn på livet till en mer transcendental.

Hur kan du bemöta en person som är i gerotranscendens?

Acceptera att uppförande som överensstämmer med tecknen på gerotranscendens är normalt åldrande. Minska tankar på och fixering vid kroppen och sjukdomar. Tillåt andra definitioner av tid och rum. Tillåt tankar och samtal om döden.

Vad händer existentiellt när vi åldras?

När brukaren upplever en frihetskänsla i att få vara den människa som hon/han är, utvecklas det en social och existentiell kvalitet i omsorgen där självbestämmandet kommer till uttryck. Brukaren känner också tillit och förtröstan till sin omgivning, som är viktigt för att han/hon ska uppleva någon form av livskvalitet.

Vilka attityder till äldre finns i vårt samhälle?

I internationella jämförelser rankas Sverige oftast som ett av de allra bästa länderna att åldras i, men svenskarnas förväntningar på ålderdomen är också stora och antalet satsade kronor per äldre individ minskar.

Vad är Gerontologisk omvårdnad?

Gerontologisk omvårdnad är speciellt utformad efter gamla människors medicinska och biologiska förhållanden. Gerontologi innefattar även humanistiska och samhällsvetenskapliga faktorer som påverkar de äldres behov (Topinková, 2008). Den gerontologiska forskningen försvåras av att åldrande är en långvarig process.

Vad är Aktivitetsteorin?

Aktivitetsteorin förklarar att ett gott åldrande nås genom aktivitet och att sociala sammanhang är betydelsefulla för den åldrande människans hälsa. Disengagemangsteorin däremot står i kontrast till aktivitetsteorin på det sätt att den inte gör ett gott åldrande beroende av aktiviteter och sociala sammanhang.

Hur kan attityderna från samhället påverka åldrandet?

Tornstam menar att det främst är den känslomässiga attityden som avgör om vi ser positivt el- ler negativt på äldre och det är framförallt vår syn på oberoende, produktivitet och hälsa som avgör. Vi har alltså olika inställning till äldre och vårt eget åldrande beroende på hur vi påverkats att se på kategorin äldre.

Share this post