Ny

Hur skriver man procent i uppsats?

Hur skriver man procent i uppsats?

Nej, ordet procent ska helst skrivas ut i löpande text. Om man trots allt vill ha med procenttecken, ska det skrivas med mellanrum mellan siffran och tecknet: 50 %. I datorskrivna texter är det bäst att använda fast mellanslag, så skiljs inte siffran från tecknet vid radbrytning.

Varifrån kommer procent?

Procenttecknet kan härledas tillbaka till 1400-talets Italien där ett dokument med texten pc med en ring över c:et använts istället för det mer vanliga per cento. Detta tecken utvecklades sakta för att på 1600-talet blivit ÷ och på 1800-talet har det horisontella strecket lutats till det tecken vi använder idag, %.

Hur skrivs procent i löpande text?

Svar: I löpande text ska det vara mellanrum mellan siffran och tecknet: 100 % och: 3 ‰. När man skriver på dator är det bäst att göra ett så kallat fast mellanslag, så att siffran och tecknet inte skiljs åt vid radbrytning. Procenttecken och promilletecken används inte som led i sammansättningar eller avledningar.

Vem uppfann procent?

När romarna handlade på marknadsplatsen kunde det var svårt att jämföra bråktal med olika nämnare. Därför började de ange alla mängder i hundradelar även för mängder som kunde förkortats till ett bråk med en mindre nämnare. På latin, som var romarnas språk, sa man per centum – för varje hundra. Idag säger vi procent.

Vad är procentandel?

Procentenhet är ett begrepp som används för att uttrycka den aritmetiska differensen av två procenttal. Namnet kan vara missledande eftersom procent är en enhet och enheten procent då inte blir samma sak som procentenhet.

Varför införde Man procent?

Procent används ofta för att beskriva förändringar. Den storhet som återstår efter förändring kan beräknas på två olika sätt. Addera eller subtrahera förändring till den ursprungliga storheten. Exempel: En vägsträcka på 2 km förlängs med 50 %.

Share this post