Rekommendationer

Vad ar Forvarvsmetoden?

Vad är Förvärvsmetoden?

Förvärvsmetoden är en metod inom koncernredovisning för redovisning av konsolidering av dotterbolag. När ett företag förvärvar ett annat företag görs en analys (förvärvsanalys) av det förvärvade företagets tillgångar och skulder vid förvärvstidpunkten.

Hur påverkar förluster i dotterföretaget redovisningen i moderföretaget och i koncernen?

Om dotterföretaget har betalt utdelning till moderföretaget eller om moderföretaget har bokfört en anteciperad (förväntad) utdelning från dotterföretaget skall denna utdelning elimineras i koncernredovisningen då någon intäkt i koncernen som helhet inte har uppstått på grund av utdelningen.

Vad är koncernmässig goodwill?

Koncernmässig goodwill är en icke identifierbar immateriell tillgång som uppstår på grund av att vinstgeneringsförmågan i företaget inte på ett korrekt sätt avspeglas i balansräkningen.

Vad är goodwill koncernredovisning?

Goodwill i ett bolags koncernredovisning uppstår i samband med företagsförvärv. Om det köpande bolaget betalar ett högre belopp än det köpta bolagets eget kapital, det vill säga nettovärde (tillgångar minus skulder), utgör det överstigande beloppet goodwill.

Kan en koncern ha negativt eget kapital?

Har den underliggande verksamheten ett tillräckligt starkt och stabilt kassaflöde är det koncernmässigt negativa egna kapitalet mer en kosmetisk så kallad ”trash look” än ett reellt tecken på finansiellt armod. Att koncerner kan ha negativt eget kapital är heller inte helt nytt för börsen.

Hur elimineras aktier i dotterbolag?

Om ett moderbolag har skrivit ner aktier i dotterbolag ska aktier och andelar justeras i koncernredovisningen så att eliminering sker från det justerade nedskrivna aktieinnehavet i moderbolaget. Under förutsättning att det inte finns ansamlade förluster i dotterbolaget kan eliminering ske från ”toppen” som vanligt.

Vad är ett övervärde?

Övervärde är den positiva skillnaden mellan en tillgångs marknadsvärde och dess bokförda värde. Begreppet förekommer främst i samband med företagsvärdering. Vid företagsförvärv räknas övervärdet som en goodwillpost (se goodwill).

Hur beräknas goodwill?

Vid försäljning av ett bolag kan man se hur mycket goodwill ett företag haft. Det gör man genom att ta försäljningspriset minus nettovärdet (företagets tillgångar – skulder).

Vad betyder goodwill på svenska?

Goodwill syftar till värdet på ett företag utöver dess faktiska tillgångar. Goodwill handlar om varumärkets rykte på marknaden. När ett företag har ett gott rykte, hög status och många nöjda kunder kan det innebära att det värderas högre än summan av de faktiska tillgångarna.

Vad ska elimineras i koncernredovisning?

En koncernredovisning skall visa koncernens resultat och ställning som om koncernen var en enhet (entitet). Koncerninterna fordringar, skulder, transaktioner, vinster och förluster mellan koncernföretagen måste därför elimineras i sin helhet i koncernredovisningen.

Varför återfinns inte rubrikerna obeskattade reserver och bokslutsdispositioner på koncernnivå?

Fördelning av obeskattade reserver Enligt K3 ska inga obeskattade reserver redovisas i koncernens balansräkning. De obeskattade reserverna, även moderföretagets, ska delas upp i två delar, en skattedel och en eget kapitaldel. Skattedelen ska upptas som skuld under rubriken Uppskjuten skatteskuld.

Hur skiljer sig uppställningen av eget kapital i koncernbalansräkningen jämfört med moderbolagets balansräkning?

Aktiekapitalet i koncernbalansräkningen utgörs av moderföretagets aktiekapital. Övrigt tillskjutet kapital utgörs av eget kapital som inte utgör aktiekapital i moderföretaget och eget kapital som inte skall redovisas som fritt eget kapital.

Share this post