Blogga

Vad hande med inkariket?

Vad hände med inkariket?

Inkarikets slutgiltiga fall inträffade, då spanjorerna under ledning av conquistadorerna kom. De dödade inkarikets ledare och tog makten. Inkarikets armé kunde därefter lätt besegras. Inkariket erövrades av de spanska conquistadorerna år 1532.

Vad hade Inkafolket för seder?

Det fanns inget privat äganderätt, det var ett klasssamhälle, allt tillhörde riket. Inkan var en enväldig härskare. Sapa Inka var bara en av hans titlar som betyder : Den allenådrande Inkan. Han hade en bärstol av guld som han bars i när han skulle till fester och ute på slagfältet dirigerade han från den.

Vad hände med inkaindianerna 1532?

Inkan tas tillfånga Francisco Pizarro, som erövrade inkariket, var en av de mest kända conquistadorerna. Dagen därpå den 16 november 1532 bars inkahärskaren in i spanjorernas läger, sittande i en praktfull bärstol. Han åtföljdes av några tusen man, sitt hov och en livvakt.

Hur föll inkariket?

Inkariket går under Genom svek och grymhet bröt han och de andra conquistadorerna inkafolkets motstånd genom att kidnappa och låta avrätta den härskande inkan Atahualpa. Strax därefter, år 1533, intogs inkarikets huvudstad Cuzco vilket ledde till att inkaväldet gick under.

Vad betyder inkariket?

Inkariket, eller Inkaimperiet (quechua: Tawantinsuyu), var den största statsbildningen i västra Sydamerika under förcolumbiansk tid. Det administrativa, politiska och militära centrumet för riket var staden Cusco i dagens Peru. Inkacivilisationen växte fram i Perus högländer någon gång under tidigt 1200-tal.

Vilken religion hade Inkafolket?

Inkaindianernas världsbild Under Inkarikets expansion införde inkaindianerna sin solgud hos de erövrade folken, men samtidigt tillät man att de också dyrkade sina gamla gudar. Till exempel dyrkades guden Pachacamac i centrala delen av Tahuantinsuyo. Religionen i Inkariket var därför inte helt lika i olika landsändar.

Vad är inkaindianerna kända för?

Staden fick namnet Machu Picchu, som betyder gammalt berg, efter den stora gråa bergstopp som blickar ut över staden från söder. Machu Picchu var ett byggnadstekniskt mästerverk. Inkafolket transporterade stora granitblock uppför berget utan hjälp av hjul – och många av blocken vägde flera ton.

Hur blev inkariket så stort?

Inkariket hade som mest nio miljoner invånare, men endast ca 40 000 var av inkablod, resten var underkuvade folk. Inkariket uppkom på 1200-talet i västra Sydamerika. Inkafolket var duktiga organisatörer och lyckades hålla ihop sitt rike tills spanjorerna erövrade det på 1500-talet.

Hur bodde inkaindianerna?

Inkaindianerna och inkafolket levde i deras egna rike, Inkariket, och detta rike uppkom under 1200-talet. Inkaindianerna var väldigt duktiga på att organisera och det var detta som gjorde att de lyckades hålla ihop sitt rike fram tills dess att spanjorerna tog över riket under 1500-talet.

Share this post