Blogga

Vem har skrivit Beowulf?

Vem har skrivit Beowulf?

Beowulfkvädet är ett elegiskt, heroiskt epos, skriven på fornengelska, som utspelar sig i södra Skandinavien under folkvandringstiden.

Hur går det för Beowulf Mining?

8/2/2021 6:11:36 AM – Beowulf Mining ökar ägandet i Vardar Minerals – Prospekteringsbolaget Beowulf Mining har investerat ytterligare 100 000 pund i Vardar Minerals och ökar därmed ägandet från 48,4 till cirka 49,4 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

Vad är Beowulf Mining SDB?

Beowulf Mining är ett gruvbolag med huvudsaklig verksamhet inom prospektering och utveckling av malm, koppar, guld och järn. Bolaget är särskilt verksamma inom det första stadiet av utvinningsprocessen.

Vad ska brytas i Kallak?

Det ena riksintresset är rennäringen och det andra gruvnäringen. Regeringen har kommit fram till intresset av att bryta malm ska få företräde.

Vem blev Beowulf kung över?

I dikten skildras hur en ung geatisk storman, Beowulf, anländer till danakungen Hrothgars gård Heorot, som hemsöks av odjuret Grendel. Beowulf dödar Grendel och dennes mor, belönas av Hrothgar och återvänder till geaternas land, där han sedermera blir kung.

När tar regeringen beslut om Kallak?

I en interpellationsdebatt i riksdagen den 11 januari 2022 fick näringsministern frågan om regeringen avser att fatta beslut om gruvprojektet i Kallak inom en snar framtid och om ministern anser att mer underlag eller beredande åtgärder krävs, och i så fall vad, innan regeringen säger ja eller nej till en gruva i …

Vilka mineraler finns i Kallak?

Fyndigheten i kallak består utav magnetit och järnhalten ligger på runt 71% vilket klassas som hög.

Vilken Malm ska brytas i Kallak?

Gruvprojektet går under namnet Kallak, efter en liten sjö i närheten. Här räknar bolaget med att bryta minst 10 miljoner ton järnmalm per år under kanske 20 år (det motsvarar en tredjedel av dagens malmbrytning i Sverige). Ett anrikningsverk planeras för malmen.

Hur slutade striden om samernas mark i Kallak?

Den långa kampen om gruvan i Gallók/Kallak närmar sig sin upplösning. Samer, forskare, länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet, FN, Svenska kyrkan och miljörörelsen är kritiska. I mars förväntas besked från den socialdemokratiska regeringen vars näringsminister påstått att ”socialdemokrater älskar gruvor”.

Var ligger Kallak?

Nordväst om Jokkmokk finns ett område som heter Gállok på samiska respektive Kallak på svenska. Där finns en stor järnmalmsfyndighet som varit känd sedan 1940-talet och där gruvföretaget Beowulf Mining begärde bearbetningskoncession för att bygga en gruva i början av 2010-talet.

Share this post