Allmänning

Vad ar Pleurasinus?

Vad är Pleurasinus?

I tidigt skede kan man se en utfyllnad av pleurasinus; detta förekommer när pleuravätskan överstiger ca 200 ml [3]. Mindre mängder vätska förblir därför ofta oupptäckta på frontalbilder. Vid större mängder pleuravätska ses ibland mediastinal överskjutning till motsatt sida.

Vad är Pleural?

Lungorna är omgivna av varsin lungsäck, pleura. Pleura viscerale som är sammanväxt med lungan och pleura parietale som klär thoraxväggens insida. Mellan pleura viscerale och pleura parietale finns normalt en tunn vätskehinna (<10mL) som tillåter glidning mellan dessa och detta område kallas pleurahålan.

Vart har man ont om man har ont i lungorna?

Det gör ont i bröstkorgen när du andas, vanligtvis på ena sidan. Smärtan är ofta skarp. Ofta gör det mer ont om du andas in djupt.

Varför uppstår pleuravätska?

Diagram över hur vätska bildas i lungorna. Pleuravätska eller pleurautgjutning är ett allvarligt sjukdomstecken som innebär att lungsäcken (latin: pleura) är fylld med vätska. Vanligaste orsaken till pleuravätska är infektioner och hjärtsvikt. Det kan också uppkomma vid cancer (lung-, bröst- och äggstocks-).

Vilka virus kan orsaka lunginflammation hos barn?

Även olika virus kan orsaka lunginflammation. RS-virus orsakar varje år epidemier bland yngre barn, oftast under två års ålder. Några virus som ofta ger lunginflammation hos vuxna är exempelvis influensavirus och RS-virus. Ett annat exempel är det nya coronaviruset som ger sjukdomen covid-19, som orsakar lunginflammation hos en del.

Kan lunginflammation orsakas av svamp?

Lunginflammation orsakad av svamp förekommer främst hos personer med kroniska sjukdomar eller försvagat immunsystem, till exempel då en hiv-infektion gett upphov till aids. Virus. Vissa förkylnings- eller influensavirus kan orsaka lunginflammation. Exempel på virus som kan ge lunginflammation är RS-virus, Influensavirus och coronavirus.

Kan du få lunginflammation i båda lungorna?

Du kan få lunginflammation i en lunga eller i båda lungorna. En lunginflammation i båda lungorna kallas dubbelsidig lunginflammation. En dubbelsidig lunginflammation behöver inte vara mer allvarlig. Du kan också få lunginflammation i endast en del av en lunga. Då är oftast orsaken en bakterie.

Vad är smärta i axeln?

Din smärta i axeln är som sagt ofta relaterad till någon form av överansträngning eller felbelastning. Om du inte kan härleda din onda axel till en akut skada, som ett fall eller liknande, är det troligt att det är smärta i muskler eller senor som är problemet.

Share this post