Trendig

Vilka ar de prioriterade malgrupperna i socialtjanstlagen?

Vilka är de prioriterade målgrupperna i socialtjänstlagen?

Bistånd ska utformas så att det stärker den enskildes möjligheter att leva ett självständigt liv. Socialnämnden ansvarar för att det finns öppna insatser att tillgå. Vissa utsatta grupper lyfts särskilt och regleras i socialtjänstlagen: Barn och unga, äldre, människor med funktionshinder, missbrukare och brottsoffer.

Måste man ha så många lagar som rör socialt arbete?

Enligt både Socialtjänstlagen (SoL (2001:453)) och Lag (LSS(1993:387)) om stöd och service till vissa funktionshindrade bör de som innefattas av lagarna ha en meningsfull sysselsättning. Både lagar och konventioner gäller alla barn oavsett förutsättningarna.

Hur styrs socialtjänsten?

Kommunens socialtjänst styrs av lagar, föreskrifter och allmänna råd från socialstyrelsen. Kommunfullmäktige styr via vision, strategiska områden mål och budget för socialnämnden.

Vad är Strukturinriktade insatser?

I ansvaret för strukturinriktade insatser ingår en skyldighet att påverka utformningen av bostadsområden, offentliga lokaler och allmänna kommunikationer så att de svarar mot en god samhällsmiljö och ger goda förhållanden för barn och ungdom.

Hur styrs en socialförvaltning?

Inom varje kommun finns en socialnämnd, vilken ansvarar för och tar beslut i socialtjänstens verksamhet. För ett flertal av de funktioner som socialtjänsten utför kräver Socialtjänstlagen (ibland fortkortad SoL) att socialnämnden fattar beslut.

Vilka skyldigheter har socialtjänsten?

Till socialnämndens uppgifter hör bland annat att genom uppsökande verksamhet och på annat sätt främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden, svara för omsorg och service, upplysningar, råd, stöd och vård, ekonomisk hjälp och annat bistånd till familjer och enskilda som behöver det.

Vem jobbar på socialtjänsten?

De flesta av oss som jobbar på socialtjänsten är socialsekreterare, men det finns också familjebehandlare, kuratorer och barnmorskor.

Vad krävs för att jobba på socialen?

Utbildning. En vanlig väg till yrket Socialsekreterare är att utbilda sig till Socionom. Då studerar du på Socionomprogrammet, som motsvarar 3,5 års heltidsstudier på högskola / universitet. Men det finns även exempel på att personer med en annan högskoleutbildning, exempelvis med fil.

Hur är socialtjänsten organiserad i Sverige?

Socialtjänsten består av vård, äldreomsorg, stöd till missbrukare, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och även individ- och familjeomsorg (IFO). Varje kommun ansvarar för att detta sköts och att allt folk som bor i kommunen får den hjälp och det stöd som behövs.

Share this post