Blogga

Vad ar kompensatoriskt perspektiv och kritiskt perspektiv?

Vad är kompensatoriskt perspektiv och kritiskt perspektiv?

Det kompensatoriska perspektivet Ur ett kompensatoriskt perspektiv betraktas elevens svårigheter som något som ligger förankrat hos individen. Nilholm (2007) menar att det kompensatoriska perspektivet utgår ifrån att eleven ska kompenseras utifrån de problem som han eller hon har.

Vad är dilemma perspektiv?

Tanken att vi måste hitta en balans mellan olika dilemman leder till en viss ödmjukhet inför att vi faktiskt uppfattar saker och ting utifrån olika perspektiv. En viktigare fråga än den om vilket perspektiv som är korrekt blir då frågan om vem som ska bestämma vilket perspektiv som ska gälla.

Vad innebär kompensatoriskt perspektiv?

Grunden i det kompensatoriska perspektivet är att man kompenserar individen för dess problem. För att detta ska vara genomförbart identifierar man olika problemgrupper där man främst letar efter neurologiska och psykologiska lösningar till problemen.

Vad är det kategoriska perspektivet?

Kategoriskt perspektiv I ett kategoriskt perspektiv sätts åtgärder in för det enskilda barnet när det uppstår problem. I ett relationellt perspektiv prioriterar man istället ett mer långsiktigt och förebyggande arbete för att höja kvalitén i själva verksamheten.

Vad betyder specialpedagogiskt perspektiv?

Specialpedagogisk kompetens handlar i ett kategoriskt perspektiv om att ge stöd och hjälp till elever med svårigheter medan det relationella perspektivet betonar att den specialpedagogiska kompetensen handlar om didaktik och organisation, att stötta skolan och lärare att anpassa och differentiera undervisningen utifrån …

Vad är relationell pedagogik?

Relationell pedagogik utmanar detta synsätt genom att i stället erbjuda ett sätt att analysera, förstå och tänka kring utbildning där relationer sätts i centrum. Om relationell pedagogik grundas på tanken att människan växer, utvecklas och lär sig saker i relationer.

Vad är funktionellt perspektiv?

Vad innebär då ett funktionellt perspektiv? En individs ”fungerande” är något som påverkas av både individbundna och kontextuella faktorer samt de mål och förväntningar som individen möter.

Vilka är de grundläggande perspektiven Pedagogisk forskning i Sverige?

Forskningen om specialpedagogik brukar delas in i två grundläggande perspektiv. Å ena sidan ett mer traditionellt, individualistiskt perspektiv med rötter i medicin och psykologi och, å andra sidan, ett alternativt perspektiv med betoning på sociala faktorers betydelse för skolproblem.

Vad innebär ämnet specialpedagogik?

Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor för lärande och utveckling i samspel med det omgivande samhället.

Share this post