Rekommendationer

Vad ar ett stoldbrott?

Vad är ett stöldbrott?

Stöldbrotten är en stor brottskategori som innehåller många olika typer av överträdelser med det gemensamt att de regleras i 8 kap. BrB. Här ryms allt från snatteri och fickstölder till biltillgrepp, inbrott i bostä- der, affärslokaler och lokaler för offentlig verksamhet till personrån och bankrån.

Varför snattar folk?

Dyra eller lättåtkomliga dagligvaror, som godis, rakprodukter och batterier, är de mest attraktiva varorna att stjäla. Många av dem som misstänks för butiksstölder är unga – bland dem är flickor är överrepresenterade. 41 procent av alla som anmäldes för stöld i butik 2008 var kvinnor.

När blir det snatteri?

Ringa stöld kallades tidigare snatteri och innebär att man stjäl något som har ett begränsat värde. När det gäller stöld som sker i en butik är värdegränsen för närvarande 1 250 kr för att stölden ska anses vara en ringa stöld och inte en stöld av normalgraden.

Vad händer om en minderårig snattar?

Den vanligaste påföljden för snatteri är böter eller strafföreläggande (böter – eller villkorlig dom). Under 15 år: Man är inte straffmyndig men polis kallas alltid till platsen. Föräldrar eller vårdnadshavare kontaktas.

Hur snattar man kläder med larm?

Vill man ha larmade saker får man ta bort larmet eller förstöra det. Den ultimata snattarbutiken är H&M, de har gjort det lätt för snattare. Det bästa sättet att snatta där som man aldrig kan åka fast för är att man tar ett plagg som man ska snatta, plus några till.

Varför meddelar HD prövningstillstånd?

För att ett vägledande avgörande ska bli tydligt måste målet i sig vara lämpligt att använda för ett prejudikat. Att ett mål innehåller oklara omständigheter eller bevisfrågor talar därför emot att prövningstillstånd meddelas i målet.

När övergår snatteri till stöld?

Under gårdagen meddelade Högsta domstolen att den värdegräns som numera ska gälla är 1 250 kr. Det innebär alltså att butiksstölder av föremål med ett samlat värde under 1.250 kr ska, enligt huvudregeln, bedömas som ringa stöld vilket är ett brott som generellt sett inte ger fängelse utan enbart böter.

Vad räknas som stöld och snatteri?

Ett stöldbrott (stöld av normalgraden) bedöms som ringa stöld (vad som tidigare kallades för snatteri) om brottet med hänsyn till värdet av det som tagits och övriga omständigheter vid brottet är att anse som ringa. Vid stöld i butik är värdet av det tillgripna i allmänhet avgörande för rubriceringen.

Share this post