Allmänning

Vad hande efter Kristallnatten?

Vad hände efter Kristallnatten?

Kristallnatten följdes av ökad ekonomisk och politisk förföljelse av judar och ses av historiker som inledningen till Förintelsen. Pogromen fick av tyskarna namnet Kristallnatten på grund av den mängd krossat glas som täckte gatorna dagen efter aktionen.

Vilka utförde Kristallnatten?

Nazisternas våldsnatt 9/11 1938 Den 9 november 1938 ägde Kristallnatten rum i Tyskland – en natt av våld mot judar som organiserades av Hitlers nazister. I och med Kristallnatten påbörjade nazisterna den väg som ledde till kriget och dödslägren.

Vad är likheter mellan Kristallnatten och Utöya?

Den bittra eftersmaken av det högerextremistiska våldet i Oslo och på Utöya kommer troligen att prägla manifestationerna. Kristallnatten har fått sitt namn efter krossat glas på gatorna i Tyskland 1938, då beväpnade grupper från nazistpartiet iscensatte en landsomfattande pogrom där över 7 500 butiker vandaliserades.

Vad ledde till Kristallnatten?

Det hände före kristallnatten Kristallnatten motiverades av nazisterna efter att en 17-årig polsk judisk pojke, Herschel Grynszpan, den 7 november 1938 hade skjutit den tyske legationssekreteraren, Ernst vom Rath, på Tysklands ambassad i Paris.

Vad beslutades vid Wannsee konferensen i januari 1942?

Den 20 januari 1942 sammankallade SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich ett antal ledare för olika tyska myndigheter till en konferens i Wannsee, strax utanför Berlin. Syftet med mötet var att dra upp riktlinjer och samordna organiseringen av massmordet på Europas judiska befolkning.

Hur gick det till på Utöya?

Den 22 juli 2011 klev högerextremisten Anders Behring Breivik iland på ön Utøya och började besinningslöst skjuta mot ungdomar på Arbeiderpartiets årliga sommarläger för ungdomar. 69 personer dödades. Dessförinnan hade Breivik sprängt en bilbomb i regeringskvarteren i Oslo som dödade åtta personer.

Hur många dog totalt i förintelselägren?

Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, bland annat många funktionsnedsatta och homosexuella.

Vad hände med Tjeckoslovakien under andra världskriget?

Slovakiens självständighet var dock begränsad och de tjeckiska länderna Böhmen och Mähren var ockuperade av Tyskland under andra världskriget. Merparten av Tjeckoslovakien befriades 1945 av Röda armén, och det tjeckoslovakiska kommunistpartiet hade enligt vissa bedömare ett stort stöd bland befolkningen.

Share this post