Ny

Vad som menas med hallbart fiske?

Vad som menas med hållbart fiske?

Ett långsiktigt hållbart fiske är alltså ett fiske som säkerställer, välmående och livskraftiga bestånd och innebär minimal ekosystempåverkan – men hur säkerställs det då? Det utbredda sättet är genom olika typer av certifieringar och märkningar av produkter som ska garantera att de är hållbart producerade.

Vad kan vi göra för mer hållbart fiske?

Därför föreslår vi följande åtgärder:

  1. Minska fiskekvoterna.
  2. Inför kamerakontroller.
  3. Större mångfald av fiskar.
  4. Mer hållbart vattenbruk.
  5. Beståndsbedöm insjöfisk.
  6. Spåra fisken.
  7. Fler marina skyddsområden.
  8. Klas Balkow.

Varför finns fiskeindustrin?

Det är en viktig källa till mat och ekonomisk försörjning. För många människor är hållbart fiske en nödvändighet och inte en lyx. Många människor är beroende av att fisket ska fungera både idag och i framtiden. Alternativet kan vara undernäring, fattigdom och hunger.

Vilka produkter är MSC märkta?

MSC (Marine Stewardship Council) Genom att välja fisk och skaldjur som är MSC-märkt kan du som konsument vara säker på att fisken du köper inte kommer från ett överfiskat fiskbestånd och att den fångats med en minimerad påverkan på havsmiljön.

Hur gör man fisket och jakten hållbar?

Jakt varannan vecka eller i tur och ordning i olika områden. Även detta alternativ ger alltid fåglarna något lugnt område, där de kan vila sig och äta ostört. Jakt endast vissa veckodagar, till exempel två dagar per vecka. Fåglarna störs mindre, vilket gör att de håller sig kvar i området längre.

Hur kan man lösa överfiske?

Överfisket måste stoppas, både genom att reglera hur mycket som får fiskas och hur fiskarna fångas. När data över fiskbestånd saknas bör försiktighetsprincipen alltid tillämpas. Destruktiva fiskemetoder, som bottentrålning, måste regleras mycket hårdare än det görs i dag.

Vad i det moderna fisket är det som gör att det finns så lite fisk kvar i haven?

Genom överfiske riskerar inte bara fiskarna att blir färre, de kan också bli mindre eftersom fisket fångar de största individerna. Om överfisket fortsätter kan bestånden kollapsa. Det hände till exempel med torsken på Grand Banks utanför Kanadas kust i mitten av 1990-talet.

Share this post