Blogga

Har jamstalldheten blivit battre?

Har jämställdheten blivit bättre?

Även om kampen för jämställdhet har sett framsteg i många länder och inom många områden, har flickor och kvinnor sämre möjligheter och mindre makt. Kvinnor diskrimineras inom de flesta områden, hälsomässigt, ekonomiskt, politiskt, inom utbild ning och på arbetsmarknaden för att nämna några områden.

Vad är problemet med jämställdhet?

Ett av problemen vi har idag är att vi i mångt och mycket arbetar med kvinnonätverk, att förstärka kvinnor, att problematisera kvinnor: kvinnor måste ta för sig mer. Vi har inga kvinnliga sökanden. Kvinnor stannar inte kvar på den här arbetsplatsen.

Hur påverkas samhället av jämställdhet?

Målet för jämställdhetspolitiken Det övergripande målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Delmålen är: Jämn fördelning av makt och inflytande – Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.

Vilka konsekvenser kan bristande jämställdhet i samhället leda till?

Psykisk ohälsa hos kvinnor kan kopplas till ojämställda förhållanden på arbetsplatsen, enligt en ny avhandling från Umeå universitet. Bristande jämställdhet på arbetsplatsen kan vara en av orsakerna till att ohälsotalen är högre bland kvinnor än bland män.

Hur länge har män kämpat för jämställdhet?

Den första vågens början brukar dateras till någon gång mellan slutet av 1700-talet och mitten av 1800-talet. Till en början handlade feminismen om kampen för kvinnors juridiska rättigheter, i början framför allt rösträtten.

Vilka problem i samhället idag ser du som kan kopplas till jämställdhet?

– Det är verksamheter där majoriteten av de anställda är kvinnor och där lönerna är jämställda, men ohälsotalen är ändå höga. I dessa fall handlar det om arbetsplatsens position i samhället; man har stora resursbrister, låg status och en stressande arbetssituation.

Vad har samhället i stort att vinna på ökad jämställdhet?

Kvinnor har lägre löner, sämre karriärutveckling, sämre pensioner och större ohälsa än män. Kvinnor och män ska ha lika möjligheter till att att göra karriär, inneha ämbeten, ha goda inkomster och en god hälsa.

Share this post