Frågor

Vad fanns innan Irak?

Vad fanns innan Irak?

Civilisationer i området kan spåras mer än 7000 år bakåt. Världens rikaste kända arkeologiska fyndigheter finns i det som nu är Irak. I det forntida Mesopotamien (”landet mellan floderna”) uppstod den första civilisationen i Mellanöstern – den sumeriska civilisationen…

När grundades Irak?

14 juli 1958Irak / Grundades

Hur är irakier?

Iraks befolkning ökar snabbt och fyra av tio irakier är under 15 år. Invånarna är ojämnt fördelade över landet, som till stor del består av öken. En majoritet av befolkningen lever i det bördiga slättlandet längs floderna Eufrat och Tigris. Drygt tre fjärdedelar av Iraks invånare är araber.

Vad uppfann Irak?

Området kallades för Mesopotamien under antiken, och betraktas allmänt som en av de första civilisationerna. Det var här skriftspråket började användas och det var även här hjulet uppfanns liksom tideräkningen som vi känner till idag; dygnets 24 timmar och årets 12 månader.

Vad hette Irak förr i tiden?

Området kallades för Mesopotamien under antiken, och betraktas allmänt som en av de första civilisationerna…

Hur många svenskar bor i Irak?

varav 144 035 födda i Irak och 54 748 födda i Sverige men med båda föräldrarna födda i Irak. Till personer i Sverige födda i Irak räknas personer som är folkbokförda i Sverige och som har sitt ursprung i Irak. Enligt Statistiska centralbyrån fanns det 2018 i Sverige sammanlagt cirka 144 000 personer födda i Irak.

Vilken religion har man i Irak?

Islam är sedan länge officiell religion i Irak och en överväldigande majoritet av irakierna är antingen shia- eller sunnimuslimer.

Vad kallas kristna i Irak?

En halv miljon av dessa flyktingar utgörs av kristna irakiska syrianer, kaldéer och assyrier. Det är nästan hälften av Iraks kristna befolkning. Även i flyktinglägren drabbas de kristna flyktingarna av olika slags diskriminering på grund av sin religiösa tillhörighet.

Vad är västra delen av Irak?

Irak ligger i västra Asien och gränsar till Turkiet i norr, Syrien i nordväst, Jordanien i väster, Saudiarabien i sydväst, Kuwait i söder samt Iran i öster. De västra delarna av Irak är till stor del öken, men området mellan de två stora floderna Eufrat och Tigris, Mesopotamien, är fertilt.

Vad är Republiken Irak?

Irak ( arabiska: العراق, al-’airaaq; kurdiska: Êraq; efter arabiska araq, ’grönskande’, eller Uruk ), formellt Republiken Irak, är en republik i Mellanöstern i sydvästra Asien. Landet gränsar till Saudiarabien och Kuwait i söder, Turkiet i norr, Syrien i nordväst, Jordanien i väst och mot Iran i öst. Landet har en kort kustremsa i Persiska viken .

Hur många irakier är i irakien?

Antal invånare: 38 274 620 (2017) Huvudstad: Bagdad. Befolkning. Iraks befolkning ökar snabbt och fyra av tio irakier är under 15 år. Invånarna är ojämnt fördelade över landet, som till stor del består av öken. En majoritet av befolkningen lever i det bördiga slättlandet längs floderna Eufrat och Tigris.

Share this post