Allmänning

Varfor gor man Bedomningsstod?

Varför gör man Bedömningsstöd?

I förskoleklass och årskurs 1 finns bedömningsstöd och kartläggningsmaterial som är obligatoriska att använda. I övriga ämnen finns stöd som är frivilliga för läraren att använda. Syftet är att främja en likvärdig bedömning och betygssättning i skolan.

När görs Bedömningsstödet?

När ska bedömningsstödet användas? Det ska användas minst två gånger per läsår. Bedömningen bör om möjligt ske kontinuerligt som en del av undervisningen men eftersom resultatet ska ligga till grund för planering av undervisningen bör materialet användas så tidigt som möjligt på terminen.

När ska Bedömningsstöd åk 1 göras?

Nationella bedömningsstöd i årskurs 1 Bedömningsstöden i läs– och skrivutveckling och taluppfattning är obligatoriska att använda i årskurs 1. Det är Skolverkets bedömningsstöd, utgivna 2019, som ska användas i grundskolan, sameskolan och specialskolan. Bedömningsstöden ska användas under höst- och vårtermin.

När ska Bedömningsstödet i matematik göras?

I förskoleklass används Kartläggningsstödet för förskoleklass, Hitta språket samt Hitta matematiken. I årskurs 1-3 används det nationella bedömningsstödet i läs-och skrivutveckling samt taluppfattning.

Vad är en kartläggning?

Kartläggning handlar i undervisningssammanhang om att undersöka och beskriva, att rita en karta över något. Det är viktigt att veta vad det är man vill bilda sig en uppfattning om och därefter välja rätt metod och rätt material för ändamålet.

Vad bedöms i matematik?

Olika bedömningsmetoder i matematik. Man kan i huvudsak skilja på två olika bedömningsmetoder: den holistiska och den analytiska. Bedömningen kan i sin tur vara antingen generell, det vill säga kan användas på många olika uppgifter eller uppgiftsspecifik, att den är anpassad för en speciell uppgift.

Hur går en kartläggning till?

Delar i en pedagogisk utredning En kartläggning ska vara objektiv och belysa elevens hela skolsituation och lärmiljö. Det är viktigt att kartläggningen görs på organisation, grupp och individnivå. Här ingår bland annat att dokumentera och sammanställa tidigare anpassningar och stöd.

Share this post