Ny

Vad galler vid erinran?

Vad gäller vid erinran?

En erinran eller varning använder du för att informera den anställda om att anställningen kan komma att upphöra om ett visst beteende upprepas. Du påminner helt enkelt personen om skyldigheterna enligt anställningsavtalet och upplyser även om risken för uppsägning. Det finns inga krav på att varningen ska upprepas.

Vad kan man ge varning för?

Det kan handla till exempel om att man upprepade gånger kommer försent till jobbet, att man inte följer rutiner eller på andra sätt inte gör det man ska. Sexuella trakasserier eller närmanden av mindre allvarlig karaktär kan också ge en varning i stället för avskedande.

Hur länge håller en skriftlig varning?

Som huvudregel gäller att en skriftlig varning som är korrekt utfärdad inte försvinner. Den gäller för alltid.

Kan man bli uppsagd efter en varning?

En erinran om att arbetstagaren kan komma att skiljas från sin tjänst om hen fortsätter med sitt beteende – alltså en så kallad LAS-varning. För disciplinära bestraffningar finns det regler i både lag och avtal, medan LAS-varningen rent juridiskt är helt formlös.

Hur länge gäller en varning på körkort?

En varning kommer påverka ditt körkortsinnehav i normalt två år.

Hur skriver man ett varningsbrev?

Av en skriftlig erinran/varning bör det även framgå vad som har skett på arbetsplatsen, d.v.s. vad som har ansetts som misskötsamt. Detta bör framgå på ett konkret och sakligt sätt och det bör även motiveras varför beteendet skadar arbetsgivaren.

När kan man ge en erinran?

Varningar eller erinringar mot arbetstagare förekommer i arbetsrättsliga sammanhang. Man kan dela in varningar eller erinringar i två olika typer: Varningar med disciplinära påföljder eller bestraffningar och varningar med tillsägelse.

Vad krävs för att ge en skriftlig varning?

Den bör innehålla tre saker: 1) Vad medarbetaren gjort och när det skett. 2) Att det inte är acceptabelt och/eller i strid med företagets regelverk. 3) Att ett upprepande av detta (eller annat oacceptabelt beteende) kan medföra att medarbetaren riskerar att sägas upp p g a personliga skäl.

Kan man bli sparkad utan varning?

Om du har misskött dina arbetsuppgifter har arbetsgivaren rätt att säga upp dig. Dock kan du inte bli uppsagd utan att först få en tydlig varning där det framgår vad du gjort fel. Det är dock viktigt att du är medveten om att du kan få sparken, även om du inte har orsakat någon ekonomisk skada till arbetsgivaren.

Share this post