Frågor

Vad raknas som skyddsjakt?

Vad räknas som skyddsjakt?

Skyddsjakt är ett undantag från fredningen av vilt. Syftet är att förhindra skador på exempelvis boskap eller åkermark. Den som vill ansöka om skyddsjakt ska vända sig till sin länsstyrelse, eller för säl till Naturvårdsverket. Naturvårdsverket är ansvarig myndighet för jakt.

Vad säger lagen om viltvårdsområden?

1 § Enligt denna lag kan två eller flera fastigheter sammanföras till ett viltvårdsområde i syfte att främja viltvården genom en samordning av jakten och åtgärder till skydd och stöd för viltet. För att genomföra en sådan samordning skall ägarna till fastigheter som ingår i området bilda en viltvårdsområdesförening.

När måste man ha jaktledare?

Lagen, i form av Naturvårdsverkets föreskrifter, kräver att det ska finnas en jaktledare vid älgjakt, kronhjortsjakt och jakt på vissa större rovdjur, samt ibland vid skyddsjakter. – Vid småviltjakt krävs formellt ingen jaktledare, men det är alltid bra om det finns en jaktledare även då, säger Jarl Karlsson.

Hur upplöser man ett viltvårdsområde?

Ett viltvårdsområde skall upplösas om fler än en femtedel av antalet fastighetsägare eller fastighetsägare som äger mer än en femtedel av viltvårdsområdets areal på två på varandra följande ordinarie föreningsstämmor uttalar sig för en upplösning.

Hur fungerar ett viltvårdsområde?

Viltvårdsområde (tidigare jaktvårdsområde) är en sammanslutning av fastigheter, fastställd av länsstyrelsen, med syfte att genom bättre samordning av jakten över ett större område befrämja jakt och viltvård. Ett viltvårdsområde (vvo) bildas genom majoritetsbeslut och omfattar ofta en by eller ett skifteslag.

Får man jaga rådjur på egen mark?

Den som äger mark har också rätt att jaga på marken. Det går också att överlåta eller upplåta jakträtten till andra. Ibland kan jakten begränsas av andra bestämmelser, till exempel finns regler om skottlossning inom detaljplanelagt område. Med jakträtten följer ett ansvar att förvalta viltstammarna.

Share this post