Frågor

Varfor boksamtal i forskolan?

Varför boksamtal i förskolan?

I boksamtal stimuleras barns tänkande och de får möjlighet att samtala, lyssna, reflektera över innehållet och upptäcka skriftspråket. Även Lindö (2009) beskriver att barn behöver möta engagerade förskollärare som uppmuntrar barns intresse för böcker och skapar nyfikenhet kring den lästa texten genom boksamtal.

Vad menas med Ikonotext?

Ikonotext är ett litteraturvetenskapligt begrepp som används för att beskriva syntesen, samspelet mellan ord och bild, i bilderböcker.

Vad betyder bilderböcker?

En bilderbok är en barnbok vars text regelbundet ackompanjeras av teckningar eller fotografier som illustrerar handlingen. Pekbok kallas bilderböcker avsedda för de yngsta barnen, upp till två år. Pekböcker saknar ofta text helt och hållet, och har stora, tydliga bilder på djur, föremål eller personer.

Hur många sidor har en bilderbok?

Många gånger består en bilderbok av 12 uppslag. Det skiljer sig mellan olika böcker förstås, men av trycktekniska skäl behöver sidantalet vara delbart med 4. Jag brukar utgå från 12 uppslag när jag skriver.

Vad är ett boksamtal?

Boksamtal går ut på att argumente- ra, diskutera, reflektera och inte bara berätta saker för varandra skriver Chambers (1993). Boksamtal ger tillfälle till reflektion över boken som lästs. Att upptäcka stilmedel, strukturer och berättarkonventioner bidrar till utveckling och påverkan av läsförståelsen.

Hur analyserar man en barnbok?

Page 1

  1. Bokanalys. Handling (Tolkning och analys)
  2. • Huvudhandling utan att gå in i detaljer. •
  3. Personbeskrivning (Tolkning och analys)
  4. • Om huvudpersonerna. Varför är de viktiga? Hur?
  5. handlingen?
  6. • Yttre eller inre egenskaper. •
  7. Hur? Miljöbeskrivning (Tolkning och analys)
  8. • Hur är miljön omkring huvudpersonerna? •

Vad är en Bilderboksanalys?

Begreppet kommer att användas för att synliggöra vilken sexualitet som finns i bilderböckerna och om heteronormen överskrids. I denna studie valdes en kvalitativ ansats. Intervju, bilderboksobservation och bilderboksanalys valdes som kvalitativa metoder. Studiens design till analys kommer att beskrivas nedan.

Share this post