Allmänning

Vad ar arken inom judendomen?

Vad är arken inom judendomen?

Synagogan är en judisk samlingslokal där man håller gudstjänst, studerar och träffar bekanta. Det viktigaste i synagogan är arken som är skåpet där torarullarna förvaras. Det står mot den vägg som vetter mot Jerusalem. Innan männen går in i en synagoga måste de ta på sig små mössor som kallas kippa.

Vem förstörde templet i Jerusalem?

Mot de tillsatta romerska härskarnas hårda styre restes ständigt nya uppror av messianska aktivister och upproren slogs ned med allt skoningslösare hårdhet av romarna. År 70 e.Kr erövrade den regerande kejsarens son Titus Jerusalem och förstörde det judiska templet.

Vad kallas Västra muren i Jerusalem?

Västra muren (hebreiska: הכותל המערבי, HaKotel HaMa’aravi) i Jerusalem är en del av tempelbergets stödmur. Platsen är helig för judar och muslimer och besöks av människor från hela världen. Muren är i västvärlden även känd som Klagomuren och i den islamiska traditionen som Al-Buraq-muren.

Vad hände med arken?

Denna kista figurerar i Israels tidiga historia men försvinner sedan spårlöst ur historien, vilket givit upphov till en rad judiska, islamiska och kristna legender om dess öden. Till de senare hör att arken förvaras i skattkammaren till Sionskatedralen i Axum, det kristna Etiopiens heliga stad.

Vad innehåller arken?

Förbundsarken, vittnesbördets ark (heb. ’Aron ha-berith) är i de bibliska berättelserna (2 Mos. 25:21, 40:20) en guldbeslagen träkista där de båda lagtavlorna som Mose fått av Gud på berget Sinai förvarades. Kistans lock ansågs samtidigt vara Guds tron och var smyckad med två gyllene keruber.

Vad ledde förstörelsen av det andra templet till?

Templet i Jerusalem När araberna erövrade Jerusalem på 600-talet e.Kr byggde de en moské där som fortfarande står på tempelplatsen med sin gyllene kupol. Efter templets förstörelse år 70 e.Kr blev hemmet och synagogan de huvudsakliga gudstjänstlokalerna för de förskingrade judarna.

När byggdes Al Aqsa?

al-Aqsamoskén (arabiska: المسجد الاقصى, [æl’mæsʒɪd æl’ɑqsˁɑ] al-Masjid al-Aqsa (info)) är en moské på Tempelberget i Jerusalem som uppfördes av kalifen Umar ibn al-Khattab år 638.

Vem äger Jerusalem?

Jerusalem är Israels administrativa centrum och de facto-huvudstad. Internationellt stöds Israels anspråk på staden endast av ett fåtal länder, bland annat USA. Även Palestina gör anspråk på staden.

Varför ber man vid Klagomuren?

I resolutionen benämns i stort sett bara den roll de spelar inom islam. Detta är således inte endast en konflikt om vad platserna ska kallas, det är en mycket farlig signal i en redan svår konflikt. Både judarnas och de kristnas band till platsen inte bara förminskas utan osynliggörs av resolutionen.

Share this post