Ny

Kan tingsratten doma till gemensam vardnad?

Kan tingsrätten döma till gemensam vårdnad?

Vid bedömningen skall rätten fästa avseende särskilt vid föräldrarnas för- måga att samarbeta i frågor som rör barnet. Tingsrätten kan dock ändå besluta att gemensam vård- nad ska gälla om det är bäst för barnet. Om båda för- äldrarna motsätter sig gemen- sam vårdnad kan tingsrätten inte döma till det.

Vilka mål betecknas som familjemål?

mål om äktenskapsskillnad, vårdnad, boende, umgänge och faderskap.

Vad säger lagen om delad vårdnad?

Barn under 18 år ska stå under en eller två vuxna personers vårdnad. Den som har vårdnaden om ett barn ska se till att barnet får utbildning, trygghet, omvårdnad och annat som barnet behöver. Vårdnadshavaren ska lyssna på vad barnet tycker och vill. Vårdnadshavaren får inte slå barnet.

Vad kan vara svårt för en förälder att ta beslut om?

Som förälder är det viktigaste att barnen känner sig trygga och mår bra. Men vid en separation kan det ibland vara svårt att hitta den bästa lösningen när det gäller vårdnad, boende, umgänge och andra frågor som rör barnen. Beslut som rör vårdnaden ska alltid utgå från barnens bästa.

Vem betalar advokatkostnader vid vårdnadstvist?

Huvudregeln vid en vårdnadstvist är att varje part står för sina egna rättegångskostnader. Detta framgår av 6 kap 22 § föräldrabalken. Man betalar alltså sina egna omkostnader men inte motpartens och detta är inte beroende av utgången, av om man ”vinner” eller ”förlorar”.

Vad är ett familjemål?

Med familjemål menar vi i första hand mål om skilsmässa, vårdnad, umgänge, boende och faderskap. Syftet är att målen ska hanteras enhetligt, skyndsamt och med hög kvalitet för barnens bästa. Familjemålen bereds i normalfallet av domstolshandläggare.

Vad gäller för gemensam vårdnad?

Ett barn har enligt lagen rätt till en god och regelbunden kontakt med båda sin föräldrar. För att säkerställa det har föräldrar som är gifta vid barnets födsel automatiskt gemensam vårdnad om barnet, dvs de är båda ansvariga för frågor som rör barnets väl, som exempelvis boende och skolgång.

Share this post