Ny

Nar ska man halla arsstamma?

När ska man hålla årsstämma?

En ordinarie bolagsstämma kallas årsstämma och ska hållas inom 6 månader från räkenskapsårets slut.

Måste man ha en årsstämma?

Årsstämman är den obligatoriska bolagsstämma som måste hållas årligen, där fattar aktieägarna beslut enligt de regler som finns kring årsstämmor i aktiebolagslagen, och det som framgår av bolagsordningen (samling med företagets regler).

Vilken intressent kallas till ett aktiebolags årsstämma?

Bolagsstämman är bolagets högsta beslutande organ och hålls av ägarna till bolaget. En gång per år hålls årsstämman där aktieägarna beslutar i de viktigaste frågorna. Hit hör val av styrelse och revisor, beslut om hur bolagets vinst eller förlust ska disponeras samt om styrelsen beviljas ansvarsfrihet eller inte.

Hur ofta måste man ha bolagsstämma?

Varje år ska aktiebolag ha en årsstämma. Men det finns andra sorters stämmor också, som företag kan vilja ha i vissa situationer: fortsatt bolagsstämma och extra bolagsstämma.

Vad händer om man håller årsstämma för sent?

Om en planerad extra bolagsstämma ställs in riskerar företaget att inte kunna fatta och genomföra de beslut som stämman var tänkt att behandla. Här är det upp till företaget att överväga vilka eventuella nackdelar en inställd eller senarelagd bolagsstämma medför. Samma sak gäller för en årsstämma.

Vad händer om man inte har bolagsstämma?

Vad riskerar företaget om stämman inte hålls i rätt tid? Om en planerad extra bolagsstämma ställs in riskerar företaget att inte kunna fatta och genomföra de beslut som stämman var tänkt att behandla. Här är det upp till företaget att överväga vilka eventuella nackdelar en inställd eller senarelagd bolagsstämma medför.

Vad är Aktsamhetsprincipen?

Till grund för direktivets bestämmelser ligger aktsamhetsprincipen (”the prudent person rule”) som tar sikte på beslutsprocessen i det enskilda institutet. Tanken är att verksamheten skall bedrivas på ett sätt som den enskilde förmånstagaren själv skulle göra om han eller hon hade erforderlig kompetens och kunskap.

Share this post