Populära

Vad kom man overens om i Kyoto avtalet?

Vad kom man överens om i Kyoto avtalet?

Kyotoprotokollet är en internationell överenskommelse, sluten den 11 december 1997 i Kyoto i Japan, därav namnet. Avtalet, som trädde i kraft den 16 februari 2005, hade som mål att de årliga globala utsläppen av växthusgaser skulle minska med minst 5,2 procent från året 1990 till perioden 2008-2012.

Hur mycket måste co2 i genomsnitt sänkas i EU enligt Kyoto avtalet?

I enlighet med Kyotoprotokollet åtog sig EU att minska sina utsläpp av växthusgaser med 8 % under första åtagandeperioden från 2008 till 2012.

Vad kom länderna som skrev under Kyotoprotokollet överens om?

Kyotoprotokollet innebär bland annat att EU-medlemsländerna ska minska sina utsläpp med åtta procent och Japan med sex procent. EU-medlemsländerna har sedan förhandlat inbördes och fått olika enskilda kvoter. Det gäller främst sex växthusgaser som ska begränsas av Kyotoprotokollet.

Hur fungerar handel med utsläppsrätter inom EU?

Tak för utsläpp inom EU Varje utsläppsrätt ger rätten att släppa ut ett ton koldioxid eller motsvarande mängd av vissa andra växthusgaser. Företagen kan få utsläppsrätter antingen genom gratis tilldelning eller genom att köpa dem på en auktion. Taket sänks successivt för på så vis minska utsläppen.

Hur ska minskningen av koldioxidutsläppen fördelas inom EU?

EU-lagstiftningen strävar efter att minska bränslenas växthusgasintensitet med 6 procent till 2020. Detta ska uppnås bland annat med hjälp av användningen av biobränslen, vilka dock måste uppfylla vissa hållbarhetskriterier. Koldioxidutsläppen från den internationella sjöfarten är betydande och förväntas öka avsevärt.

Vad står EU s internationella energi och klimatmål för?

Energi- och klimatramverket är EU:s bidrag till Parisavtalet För att nå målet om att vara klimatneutral 2050 har EU ökat ambitionen om utsläppsminskning till 2030 från en utsläppsminskning på 40 procent till en nettominskning med 55 procent mellan 1990 och 2030.

Vad innebär systemet med utsläppsrätter inom EU?

EU:s system för handel med utsläppsrätter, EU ETS, är ett styrmedel för att på ett kostnadseffektivt sätt minska utsläppen av växthusgaser. Systemet bygger på EU-gemensamma regler och omfattar alla medlemsländer samt Norge, Island och Liechtenstein. EU:s utsläppshandel inleddes år 2005.

Share this post