Frågor

Vilka konsekvenser ser vi an idag av imperialismen?

Vilka konsekvenser ser vi än idag av imperialismen?

Tyskarna, Portugal, Italien och Spanien var även med i kapplöpningen av Afrika. All denna kolonisation har som sagt slagit hårt på det afrikanska folken, och än idag så uppstår det konflikter p.g.a. att länderna är delade efter ”linjalen” och inte efter folk grupperna. Sen har vi kapplöpningen om Asien också.

Vilka spår av imperialismen och avkoloniseringen kan vi se ännu idag?

Världshandeln och industin är väl ett bra exempel. Där finns fortfarande ganska skiftande förutsättningar. Många av de gamla kolonialländerna har blivit U-länder som utvinner råvaror som exporteras billig till västvärlden medan dessa länder måste importera dyra vidareförädlade produkter från europeiska västländer.

Vilka problem har imperialismen lämnat i tredje världen?

Faktum är ju att stormakter och storbolag fortfarande blandar sig i ländernas affärer, och har gjort det ända sedan kolonialismen officiellt försvann. Ett annat problem de lämnat är när de med makten drog där ifrån så uppstod det krig, det han inneburit en tid med instabilitet i flera länder där kolonialmakten dragit.

Vilka problem har imperialismen lämnat efter sig?

Man ser ändå fortfarande spåren imperialismen har lämnat efter sig. Afrika idag är väldigt splittrat. Det har utkämpats många inbördeskrig, militärkupper har genomförts för att ta över styret i vissa länder och en del länder styrs av en diktator.

När skedde avkoloniseringen?

Oftast används begreppet om kolonierna i Asien och Afrika som efter andra världskriget blev självständiga. Den största vågen av avkolonisering skedde från andra världskrigets slut fram till mitten av kalla kriget, varav ett startskott blev Indien och Pakistans självständighet från Storbritannien år 1947.

Vad kan nationalism leda till?

Nationalism har ofta använts för stärka eller skapa en gemensam identitet i syfte att förena folk under en flagga. Nationalism är ett tankesystem som bygger på idén om en särskild gemenskap inom nationens gränser.

Share this post